Liefde is…. Dat hangt er maar vanaf waar je woont

Liefde is……. Wie kent ze niet? Die lievige tekenfiguurtjes met een licht filosofische of juist ontnuchterende spreuk.

Er zijn duizenden, ja miljoenen dingen die je op de stippellijntjes zou kunnen invullen.

Het blijkt ook dat wat mensen onder liefde verstaan nogal verschilt.

In Oost-Europa denken ze er bijvoorbeeld heel anders over dan bij ons en in de V.S. vullen ze ook weer wat anders in……….

Onderzoekers vroegen het aan 624 Amerikanen, 296 Russen en 237 Litouwers.

De 3 nationaliteiten zijn het op 1 punt eens: liefde is: tijd doorbrengen met elkaar. Al zijn de Russen (45%) en Litouwers (50%) daar wel meer van overtuigd dan de Amerikanen (38%).

Amerikanen associëren liefde op de tweede plaats met geluk, terwijl het voor Litouwers vreugde is en voor Russen seks. De anderen plaatsten seks en passie ook in de top-10, maar lager.

Samen wandelen blijkt in Oost-Europa wel belangrijk voor prille geliefden: 17,5% van de Litouwers en 24% van de Russen haalt het aan, terwijl het in Amerika niet voorkomt. Al kan dat ook een kwestie van gewoonte zijn: Amerikanen wandelen nu eenmaal niet zo vaak, met dank aan de grote afstanden in het land.

Voor Litouwers gaat romantische liefde ook gepaard met zoenen, aandacht, samen iets doen en minder romantisch: voor 11% is liefde iets tijdelijks.

Russen vinden het eerder onrealistisch, en associëren liefde ook met het strand en de zee, de maan en de sterren en reizen. Eentiende noemt ook een diner bij kaarslicht.

Amerikanen zijn meer van de abstracte concepten en emoties, zoals vriendschap , wederkerigheid, zorg, de klik en zekerheid. De romantische clichés worden juist niet genoemd.

Oost-Europeanen associëren liefde niet met vriendschap en alle waarden die daar bij horen: eerlijkheid, tevredenheid en comfort. Voor hen is liefde iets tijdelijks, een fase of een sprookje. Amerikanen zien het daarentegen als eeuwigdurend, al is al vaak genoeg gebleken dat dit een utopie is.

En ondanks hun reputatie van ‘fast’ zijn zij minder van de ‘vluggertjes’ in de liefde dan de Litouwers. Voor 90% van die laatsten duurt verliefdheid enkele dagen tot een maand, voor 58% van de Amerikanen 2 maanden tot 1 jaar.

Lees ook:Liefde volgens Paul Ekman
Lees ook:Vaste relatie: lust daalt, romantiek stijgt
Lees ook:Sextingen met een ander is overspeliger dan zoenen met een ander
Lees ook:Mannen tongzoenen omdat ze seks willen, vrouwen om te ‘proeven’
Lees ook:Mobiel flirten: het is niet echt ‘ons ding’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>