Hittegolf zorgt voor veel conflicten

Niet alleen de temperatuur is al een paar weken hoog voor Nederland, maar synchroon daaraan de gemoederen.

Er zijn meer brokken op de weg, men heeft minder geduld, kortom: het lontje is kort.

Ook privé kan hert er hard aan toe gaan. Niet alleen is dit hoorbaarder doordat ramen en deuren open staan, maar mens is minder bereid zich te beheersen.

Ruzie over welk heethoofd er kookt en over 2 kleffe lijven in 1 bed zijn niet van de warme lucht.

Mensen wensen elkaar in extreme weerssituaties ook veel ergere dingen doen………

Amerikaanse wetenschappers concluderen dat een kleine temperatuurswijziging al voldoende is voor een zichtbare toename van geweld, blijkt uit het onderzoek dat is verschenen in het wetenschappelijke vakblad ‘Science’.

Een onderzoeksteam maakte een analyse van 60 studies over het thema klimaat en geweld, uit verschillende vakgebieden zoals archeologie, criminologie, geografie, politieke wetenschappen en psychologie. Ze bestreken daarmee alle regio’s in de wereld, voor een periode van ongeveer 10.000 jaar.

De opvallendste toename van geweld ontdekten de onderzoekers bij groepsconflicten, opstanden en burgeroorlogen. Het risico op dergelijke geschillen stijgt zelfs met 14% als de temperatuur met de standaarddeviatie verhoogt.

Voorts is er een toename van het huiselijk geweld in India en Australië, meer moorden en gewelddadige verwondingen in de Verenigde Staten en Tanzania en een toename van het aantal gewelddadige politieoptredens in Nederland.

Het klimaat wordt evenwel niet als hoofdoorzaak voor toename van geweld naar voren geschoven.

Maar als de komende generaties echter op dezelfde manier als hun voorouders op temperatuurstijgingen reageren, dan zal de klimaatverandering tot een toename van het aantal conflicten in de wereld leiden.

De verwachte temperatuurstijging met 2 graden Celsius zal het aantal groepsconflicten in sommige regio’s met de helft doen toenemen, waarschuwen wetenschappers.

Lees ook:Doof de lichten: om 20:30 uur is het Earth Hour!
Lees ook:Blowende paren meppen minder
Lees ook:Kinderen die huiselijk geweld meemaken later vaker migrainepatiënten
Lees ook:Welke ziekte je wel of niet krijgt, ligt aan je geboortemaand
Lees ook:Als vrouwen gewelddadig worden is dat bijna altijd in de relationele sfeer

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>