Vandaag is het Internationale Mannen Dag, omdat dat ook nodig is!

Int-Mens-DayOp 8 maart is het de jaarlijkse Internationale Vrouwen Dag.

Maar er is ook een Internationale Mannendag, en wel op 19 november.

In het kader daarvan deed adviesbureau Genderatwork onderzoek op 8 Vlaamse en Brusselse scholen, waaruit blijkt dat jongeren zich sterk bewust zijn van het stereotiepe mannenbeeld, maar dat ze de potentiële negatieve gevolgen ervan onderschatten.

15 tot 18-jarige jongeren beschouwen meisjes als ‘gevoelig, betrokken en zorgzaam’ en jongens eerder als ‘competitief, moedig en nonchalant’.

Maar dat stemt niet helemaal overeen met hoe de jongeren zichzelf zien. Zo vinden veel meisjes zichzelf moedig, terwijl heel wat jongens aangeven gevoelig te zijn.

Opmerkelijk is hoe de verwachtingen over ‘de ideale man’ weer meer met het stereotiepe beeld stroken.

“Stereotiepe beelden kunnen ook voordelen hebben, maar we verliezen te vaak de nadelen uit het oog”, zegt Katlijn Demuynck van Genderatwork.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Catalyst noemt de verplichting tot financiële verantwoordelijkheid voor het huishouden, het zogeheten ‘Atlas-syndroom’, als een van de nadelen van de mannelijkheid.

“De druk die dat met zich meebrengt, vertaalt zich in hoge zelfmoordcijfers, drank-en druggebruik en daden van geweld”, zegt Demuynck, die onder meer wijst op de verantwoordelijkheid van de reclamewereld en rolmodellen in de media.

Het onderzoek kwam er met de steun van het Vlaams ministerie voor Gelijke Kansen, dat dus ook ook het mannelijk geslacht betrekt in zijn Genderklik-programma.

Lees ook:Jonge mensen willen graag trouw zijn
Lees ook:Waarom meisjes veel eerder volwassen zijn dan jongens
Lees ook:Ongeëmancipeerde vaders kweken agressieve zoons
Lees ook:Gothics zijn vaker depri
Lees ook:Vandaag is het de Internationale Dag van de Man

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>