Ongeëmancipeerde vaders kweken agressieve zoons

SixtiesVaders met een rolbevestigende opvoedstijl hebben vaker zonen die agressief gedrag vertonen.

Zowel vaders als moeders hebben de neiging zonen strenger en meer fysiek aan te pakken dan dochters, door te commanderen, vast te pakken en te dreigen.

Maar vooral vaders met stereotiepe opvattingen over jongens en meisjes pakken hun zonen harder aan, met alle gevolgen van dien……

Dat concludeert pedagoge Joyce Endendijk in een proefschrift waarop zij op deze week promoveert aan de Universiteit Leiden.

Ze maakte een overzichtsstudie van 126 eerdere wetenschappelijke onderzoeken, waaruit bleek dat vaders én moeders bij hun zoons vaker negatieve gedragsregulerende strategieën hanteren dan bij hun dochters.

Voorts deed ze 4 jaar lang onderzoek in 390 gezinnen met 2 kinderen

Bij jongens leidt een harde aanpak tot meer agressief gedrag dan bij meisjes, bleek na een jaar.

Endendijk verklaart dit doordat ouders en vooral vaders onbewust de opvoeding van hun kinderen aanpassen aan de rol die ze ~in hun ogen~ later in de maatschappij hebben.

Het verschillend opvoeden van zonen en dochters gebeurt niet bewust.

“Dat vooral vaders dit doen, komt doordat rollen voor mannen in de maatschappij vaster liggen dan rollen voor vrouwen. Als een meisje op voetbal wil, is dat meestal prima. Veel vaders vinden het echter onacceptabel als hun zoon op ballet wil. Vaak is de stereotiepe opvoedingsstijl van vaders te verklaren uit hoe zij zelf vroeger zijn opgevoed.”

Het zou volgens Dr. Endendijk goed zijn als consultatiebureaus hierover voorlichting geven. “Zeker als dat kan voorkomen dat jongens negatief gedrag gaan vertonen.”

Lees ook:Jongeren die fijne thuisbasis hebben, beginnen later aan seks
Lees ook:Moeder een del, dochter ook een del
Lees ook:Paren met slechte relatie krijgen vaker dochters dan zoons
Lees ook:Gunstigste gezinssamenstelling: 2 dochters. Ongunstigste: 4 dochters
Lees ook:Agressieve vaders maken agressieve zonen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>