Mannen huilen uit sentiment. Vrouwen uit onmacht

Tranen: er zit veel meer achter dan alleen blijdschap of verdriet. Zo werd onlangs bekend uit onderzoeken dat vrouwen mannentranen reuze-opwindend vinden, maar andersom werkt het niet.

Een vrouw die huilt, tempert daar juist de sekslust van de manin haar gezelschap mee.

Er valt veel te zeggen over onze waterlanders.

Zoveel dat er een heuse ‘huilprofessor’ is: namelijk Ad Vingerhoets, die er een dikke pil over vol schreef met zeer interessante natte wetenschap…….

De aloude cliché’s dat vrouwen jankers zijn en dat ‘echte mannen niet huilen’ blijken nog steeds waarheid. Een vrouw huilt gemiddeld 2 tot 4 x per maand, terwijl een man ongeveer 1x in de 2 maanden huilt.

Vrouwen barsten niet alleen vaker in tranen uit, ze doen het ook intenser en langer. Dat komt omdat een vrouw het hormoon prolactine in huis heeft, dat na een bevalling de melkproductie in gang zet. Dit stofje zorgt er echter ook voor dat de tranen losser zitten.

Een vrouw zal tijdens een orgasme sneller huilen dan een man omdat zich dan pieken in haar prolactineconcentraties voordoen. Een man heeft ook prolactine, maar in veel mindere mate. Hij heeft vooral testosteron en dat heeft juist een remmende invloed op huilen. Naarmate mannen ouder worden, huilen ze gemakkelijker omdat hun testosteron dan daalt.

Er is ook een groot verschil in de redenen waarom we wenen. Een vrouw zal vooral huilen omdat ze zich machteloos voelt. Als er een conflict is, heeft zij het moeilijker om geen traan te plengen. Een man zal zijn gevoel van machteloosheid niet uiten met tranen. Nee, hij zal vloeken, met de deuren slaan of het opkroppen.

Mannen huilen vooral positieve of sentimentele tranen. Als hun voetbalploeg wint of bij de geboorte van hun kind bijvoorbeeld. Mannentranen hangen vaker samen met gevoelens van trots, dapperheid, overwinning, nederlagen en kameraadschap.

Tranen hebben biologisch gezien nut. Huilend lok je meteen sympathie uit en word je ook veel sneller geholpen. Tranen bevorderen de sociale samenhang. De professor deed onderzoek bij kinderen uit een kleuterklas. Hij vroeg hen om een tekening van Nijntje in te kleuren. De kleuters die een Nijntje met een traan op de wang kregen, bleken nadien veel meer bereid om met andere kinderen te spelen en hun snoep te delen dan de kleuters die een Nijntje zonder traan hadden ingekleurd.

Een 2e effect is dat belagers een huilend slachtoffer vrijwel meteen met rust laten. Al zijn daar wel uitzonderingen op: de échte foute mannen. Verkrachters die agressief worden van tranen en ook bij plegers van huiselijk geweld werkt huilen de verkeerde richting op.

Op de werkvloer sorteren huilende vrouwen ook geen goed effect. Er wordt dan al gauw gedacht dat zij de functie niet aankan. Vrouwentranen worden daar ook sneller als manipulatiemiddel gezien. Als een man huilt, wordt dat toch veel serieuzer genomen. Dan denkt men dat er echt iets ernstigs aan de hand is.

Een man zien huilen doet veel bij vrouwen. De beste manier om als man indruk te maken op een vrouw, is ervoor zorgen dat de tranen niet over je wangen biggelen, maar dat je enkel natte ogen hebt. Dan toon je dat je gevoelig bent, maar dat je jezelf tevens goed in de hand kunt houden.

Tenslotte hebben we vaak het idee dat een sneue single meer huilt dan iemand met een partner. Dit is niet zo. We huilen juist om getroost te worden en dan het liefst door iemand die zeer nabij is.

Dit en nog veel meer tranendalen in:
‘Tranen’, Ad Vingerhoets, Uitgeverij Bert Bakker, €18,95, ISBN 9035135288

Voor het AVRO-programma ‘Een Nieuwe Jas’ zong Thé Lau het beroemde nummer origineel in het Frans: ‘Voir Un Ami Pleurer’  van Jaqcues Brel, bekend in NL als: ‘Een Vriend Zien Huilen’ van Herman van Veen. Mooi!

Lees ook:Een huilende Epke Zonderland vinden vrouwen aantrekkelijk
Lees ook:Vrouwen vinden mannentranen reuze opwindend
Lees ook:Waarom een vrouw huilt
Lees ook:Sportmannen huilen openlijk, waarom sportverslaggever Toine van Peperstraten dan niet?
Lees ook:Westerse vrouwen huilen meer dan in traditionele samenlevingen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Mannen huilen uit sentiment. Vrouwen uit onmacht

  1. Pingback: Een huilende Epke Zonderland: dat vinden vrouwen nou woest aantrekkelijk | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>