Koffie werkt anders bij vrouwen als bij mannen

‘Hele kantoren vol functioneren op de koffiemachine’, zei laatst mijn vriendin die arts is.

Koffie maakt adrenaline aan, waardoor je wakkerder en alerter wordt.

Mannen drinken vaak meer koffie dan vrouwen.

Terwijl juist die laatsten op hun werk vaak meer baat hebben bij het ‘bakkie troost’.

Zeker in situaties waarin samengewerkt moet worden heeft koffie een positiever resultaat op vrouwen dan op mannen…………..

Professor Lindsay St. Claire van de University of Bristol bestudeerde 64 mannen en vrouwen van gemiddeld 22 jaar.

Ze liet hen samenwerken door puzzels te maken en geheugen- en onderhandelingstaken uit te voeren. De testpersonen kregen zowel sterke koffie als cafeïnevrije te drinken, zonder dat ze zelf wisten wat er in hun kopje zat.

De prestaties van vrouwen onder stress, werden na het consumeren van flink wat cafeïne beduidend beter dan die van de mannen in dezelfde situatie. Vrouwen losten onder invloed van koffie puzzels 100 seconden sneller op dan hun mannelijke collega’s.

De onderzoekers vermoeden dat dit komt doordat mannen zich bij spanning agressiever gedragen in een groep. Vrouwen daarentegen hebben dan juist meer de neiging om samen te werken.

Professor Eric Braverman, auteur van ‘Younger (sexier) you’ is niet overtuigd door de resultaten van bovenstaand onderzoek.

“Cafeïne verhoogt de productie van het hormoon dopamine (genotshormoon), wat helpt om goed te presteren in stressvolle situaties. Maar of het vrouwen kan helpen beter om te gaan met stress is volledig afhankelijk van de groep. Zij hebben hier juist meer moeite mee, zeker vanaf middelbare leeftijd. Ze verliezen op deze leeftijd been- en spiermassa, dingen die de hersenkracht doorgaans verbeteren.”

Braverman geeft toe dat cafeïne kan helpen met stress om te gaan, als dit niet in grote hoeveelheden is. “Eerder onderzoek toonde aan dat vrouwen negatieve bijwerkingen ervaren bij de consumptie van veel cafeïne.”

Een Spaanse studie uit 2008 liet zien dat koffie al na 10 minuten de concentratie kan verhogen. Mannen worden er zelfs alerter van doordat het ook extra adrenaline aanmaakt. Nou is adrenaline de stof die zorgt voor de 3 F’s: namelijk flight, fight and fear. In het Nederlands de 3 V’s: vechten, vluchten en vrees.

Teveel mag alleen tijdelijk. Mensen die burn-out gaan, hebben meestal al té lang té veel adrenaline in hun bloed. Dit vernietigt op een bepaald moment andere stoffen zoals dopamine, cortisol en serotonine. Mannen maken onder stress al meer adrenaline aan dan vrouwen, dus voor hen kan veel koffie drinken nou nét de druppel zijn.

Zwangere vrouwen merken dit vaak als eerste aan het feit dat ze opeens een afkeer voor koffie krijgen. Dit gaat na een aantal maanden weer over. Voorts is koffie voor vrouwen met overgangsverschijnselen ongunstig. Het versterkt opvliegers en hartkloppingen.

Voor iedereen: houd het op 2 hooguit 3 koppen per dag en drink de koffie die je lekker vindt, want genieten maakt dopamine aan. Drink het niet meer na 16.00 uur als je moeite hebt met inslapen. Tenslotte nog dit: koffie kan een ingedut libido weer opkrikken. Dit laatste geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Lees ook:Koffiepauze is gezonder voor vrouwen dan voor mannen
Lees ook:Koffieleut zijn is erfelijk
Lees ook:Man heeft van bier 2x zoveel plezier als vrouw
Lees ook:Verliefdheid maakt dat afstand korter lijkt
Lees ook:Vrouwen worden dik van geldstress, mannen niet

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>