Vrouw die 10 jaar dood in huis lag, had dochter

DyingAloneVolgens mij ging iedereen bij zichzelf te rade, toen deze week bleek dat er in Rotterdam het lichaam was gevonden van een vrouw die volgens autopsie al minstens 10 jaar dood moet zijn geweest.

Op de een of andere manier zijn we allemaal nog banger om alleen te sterven dan om alleen te zijn bij leven.

Je denkt in zo’n geval toch aan buren en eventuele familie of aan huur en hypotheek die wellicht niet meer betaald worden.

Nu blijkt de vrouw toch nog een nazaat te hebben…..

Dat meldt vanochtend het AD.

Haar enige dochter heeft haar 20 jaar geleden voor het laatst gezien. “Ik was een ongewenst kind en dat liet ze voortdurend blijken.”

De 68-jarige Evelyne (schuilnaam) herkende op het ochtendjournaal de gordijnen van de woning die ze in betere tijden soms bezocht.

“Ik heb altijd gedacht dat er een dag zou komen dat er een politieagent voor mijn deur zou staan. Dat hij dan zou komen vertellen dat mijn moeder was overleden. Ik zou niet eens verbaasd zijn dat ze al maanden in huis zou liggen, maar 10 jaar? 10 jaar?”

De relatie tussen moeder en dochter is nooit liefdevol geweest. De precieze reden van de breuk wil ze niet kwijt. Maar het was niet meer dan een aanleiding, de oorzaak van de verwijdering zat dieper.

“Mijn moeder was behoorlijk gesloten. Al dacht ik dat ze nog wel contact had met een paar mensen. Wij hadden een moeizame verhouding. Mijn moeder was 16 jaar toen ik werd geboren. Dat was in Nederlands-Indië, ten tijde van de politionele acties. Ik heb mijn vader nooit gekend.”

De man van Evelyne vertelt in de krant dat zijn gestorven schoonmoeder een levensgroot oorlogstrauma met zich meedroeg. Het stond altijd tussen moeder en dochter in.

Evelyne heeft de politie zelf ingeseind over haar bestaan. Als ze terugkijkt, voelt ze zich niet schuldig. “Ik heb wel een triest gevoel. Maar wat had ik kunnen doen? Ze wilde mij niet zien.”

Haar moeder is nooit uit haar gedachten geweest, vertelt ze. “Natuurlijk heb ik veel aan haar gedacht, maar voor contact moet er wel tweerichtingsverkeer zijn.”

Lees het hele verhaal vandaag in het AD.

Lees ook:Liefdesbrieven in schoenendoos onthullen onmogelijke oorlogsliefde
Lees ook:Moeder zoekt ‘ideale schoonzoon’ middels naaktfilmpje van dochter
Lees ook:“Ik vond mijn vader op het internet na 9 jaar zoeken”
Lees ook:53-jarige oma baarde reeds 3 kleinkinderen zelf
Lees ook:TV-tip: documentaire over dubbelleven van voormalige Koning Albert II van België

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>