Liefdesbrieven in schoenendoos onthullen onmogelijke oorlogsliefde

‘Twintig jaar en ongelukkig voor de rest van mijn leven.’

Dat schrijft Hubert Tilley in 1941 aan Lucienne Huyghe uit Elverdinge, bij het Ieper.

Hubert Tilley was een Britse soldaat in Frankrijk, die smoorverliefd was op de 6 jaar jongere West-Vlaamse.

Alleen: de vader van Lucienne, een koster, was minder gelukkig met de liefdesbrieven uit de vuurlinie. Een katholiek meisje en een protestantse jongen, dat kon niet……………

De jonge Brit besefte dat hij niet gewenst is in de familie. Uit dezelfde brief: ‘Ik voel me zo ongelukkig. Wat kan ik doen? Ik was zo rijk, nu ben ik arm. Ik ben geen geld kwijt, maar iets veel kostbaarders. Ik ben jouw liefde verloren.’

Deze intussen vergeelde correspondentie werd decennialang zorgvuldig bewaard in een schoenendoos op de zolder van een huis in het plaatsje Wellingborough, in het Engelse graafschap Northamptonshire.

De nabestaanden van Hubert Tilley vonden ze tijdens de schoonmaak en gaven ze aan een kringloopwinkel. De Britse media spreken van ‘de verboden liefde tussen een Britse soldaat en zijn mysterieuze hartendief uit Vlaanderen’.

Nieuwsblad.be ging op zoek naar Lucienne Huyghe en kwam uit bij haar dochter Françoise. “Mijn moeder is in 1990 al gestorven. Ze zou nu 84 geweest zijn”,vertelt ze. Van de correspondentie wist Françoise Verslype niks af, wel van het bestaan van Hubert. Al noemde zij hem Urbain.

“Mama is in 1947 getrouwd met mijn vader, een onderwijzer. Thuis spraken ze af en toe over Urbain. Achter mijn rug. Hoe het precies zat tussen hem en mijn moeder, geen idee. Hoe ging dat in die tijd? Dat bleef geheim”, aldus Françoise.

Toch was Hubert/Urbain prominent aanwezig in haar kindertijd. ‘In de jaren zestig is hij verschillende keren bij ons op bezoek geweest als vriend uit de oorlog. Mijn moeder stond ‘s ochtends speciaal vroeger op om zijn ontbijt te maken, en ‘s middags maakte ze met hem uitstapjes met de auto. Naar Brugge bijvoorbeeld.”

Hubert schreef in een van zijn brieven dat hij ‘nooit gelukkig kon worden zonder Lucienne’, maar hij trouwde later met ene Marjorie. Zij kwam altijd mee naar Elverdinge. Eind jaren zestig verwaterde het contact tussen de families Verslype-Huyghe en Tilley. Waarom weet Françoise niet.

Lees ook:Rijkste vrouw van Frankriijk schrapt partner uit testament
Lees ook:Zweedse politicus onthult dat hij zoon is van Mitterand
Lees ook:Red jij bij brand je moeder of je geliefde?
Lees ook:Vrouw die 10 jaar dood in huis lag, had dochter
Lees ook:‘Onschuldige overspelsites’ leiden tot vette ellende

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>