Enige kinderen worden enige mensen

One&OnlyMen spreekt onterecht nog vaak over ‘een enigste kind’.

Maar awel, we hebben het natuurlijk over  een enig kind. In dubbele betekenis.

Want hoewel er altijd werd aangenomen dat dit egocentrische verwende poepappels waren, toont de praktijk en de wetenschap het tegenovergestelde aan……….

Lauren Sandler is zelf enig kind en heeft een dochter die op haar beurt ook weer enig kind is. Zij ging op onderzoek uit over het effect van het ontbreken van een kinderrij.

Zo blijken volwassen kinderen die als ‘eenling’ in een gezin opgroeiden juist vrijgevig en royaal te zijn en hechten ze belang aan hun relaties, want ze koesteren hun sociale contacten.

Voorts blijken enige kinderen niets minder en niets meer verwend te worden als degenen uit een kinderrij.

Enig kinderen zijn misschien net als oudste kinderen wat behoudender, maar bij gebrek aan broertjes en zusjes leren ze goed alleen te zijn en daarbij innovatief te wezen.

Vaak lopen ze qua prestaties vóór op andere kinderen, zeker wat betreft praten, het resultaat van veel aandacht van de ouders.

Ook de mythe dat het zielig is is doorgeprikt met een Brits onderzoek. Het is niet ‘goed voor je kind om er nog eentje erbij te nemen’: zij zijn het aller-gelukkigste van iedereen en hebben meer zelfvertrouwen. Hoe meer broers of zussen erbij, hoe ongelukkiger men bleek te zijn.

Lees ook:Plaats in kinderrij mede bepalend voor relatiegeluk
Lees ook:Enig kind zijn in gezin maakt gelukkiger
Lees ook:Middelste kinderen schoppen het ‘t verste en hebben stabielere relaties
Lees ook:Is 1 kind krijgen egoïstisch?
Lees ook:Het mooist gelijkende kind heeft een streepje voor

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>