Het mooist gelijkende kind heeft een streepje voor

youngfamilyAnders dan veel ouders denken, trekken ze sommige kinderen in het gezin voor.

Vader let daarbij meer op uiterlijk, moeder op het innerlijk.

Kinderen die op hun ouders lijken, worden vaak beter behandeld. Ze krijgen meer aandacht en minder straf.

Ook mooie kinderen worden voorgetrokken.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van ontwikkelingspsychologe Marianne Heijkoop van de Universiteit Utrecht.

Heijkoop bestudeerde 121 gezinnen met kinderen tussen 4 en 11 jaar oud. Ouders vulden vragenlijsten in over de tijd die ze aan hun kinderen besteedden. Ze keek ook naar de relaties met de grootouders. De band met oma van moeders kant bleek het best.

“Deze oma is er zeker van dat de kleinkinderen van haar zijn.”

Zij ontdekte tevens dat moeders meer tijd en aandacht besteden aan kinderen die qua karakter op hen lijken. Ook ontwikkelenn ze een betere band met die kinderen.

Vaders blijken meer te investeren in kinderen die qua uiterlijk overeenkomsten vertonen met hemzelf. Ze straffen die ook minder. Karakter speelt voor hen geen rol daarin.

Beide ouders blijken overigens gevoelig voor hoe het kind eruit ziet. Mooie kinderen hebben een betere band met hun ouders en krijgen minder straf.

Volgens Heijkoop zijn ouders zich meestal niet bewust van dit gedrag. “Ze zeggen bijna altijd dat ze evenveel van al hun kinderen houden. We hebben het idee dat het oerinstinct nog een rol speelt. Als een kind meer op zijn vader lijkt, is deze er zekerder van dat het kind van hem is en zal hij er meer in investeren. Dan is de kans groter dat zijn genen worden doorgegeven.”

Voor moeders speelt uiterlijke gelijkenis geen rol, zegt Heijkoop. “Zij weten toch wel dat het kind van hen is.” Hen gaat het vooral om het kind dat qua karakter het meest op hen lijkt. ‘Waarschijnlijk doordat ze het gedrag van dit kind beter begrijpen. En daardoor krijgen ze weer een betere band.”

Aantrekkelijk heeft ook te maken met goede genen. Aantrekkelijke kinderen worden dus onbewust ook gezonder ingeschat. Door in hen te investeren, is de kans op nakomelingen het grootst.’

Dr. Heijkoop denkt dat het goed zou zijn als ouders beseffen dat ze bepaalde kinderen voortrekken. “Dit gedrag zou ertoe kunnen leiden dat kinderen uiteindelijk minder gelukkig zijn.”

Lees ook:Lievelingetje
Lees ook:Paren die blijven tongzoenen zijn betere ouders!
Lees ook:Eerste 2 kinderen maken (tijdelijk) gelukkiger, 3e en 4e niet meer
Lees ook:Jongeren die fijne thuisbasis hebben, beginnen later aan seks
Lees ook:Vaders van Nederland: lees uw kind vaker voor!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>