Plaats in kinderrij mede bepalend voor relatiegeluk

Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de slagingskans van een relatie.

Over het algemeen kun je zeggen dat partners die uit een vergelijkbare achtergrond komen, elkaars taal spreken en geen ondermijnend, maar juist samenwerkend gedrag vertonen, een bestendiger relatie krijgen en een dito gezin stichten.

Er kan nog een element aan toegevoegd worden.

Ook de plek in het gezin van de jeugd van beide partners bepaalt hoe succesvol de verhouding verloopt.

Eerst- en laatstgeborenen vullen elkaar aan, maar tussen 2 enig kinderen zal het vaak botsen…..

Volgens de Amerikaanse psychologe Linda Blair is onze plaats in het gezin doorslaggevend voor het slagen van een relatie.

Linda Blair doet in haar boek ‘Birth order’ uit de doeken dat de basis van het karakter wordt gelegd tijdens de vroege jeugd.

Een kind van 7 jaar is als het ware een blauwdrukje van de persoon die hij of zij later zal gaan worden. Hierbij is de plek in de kinderrij van het gezin erg belangrijk. Ben je oudste, middelste, jongste of wellicht enig kind? Welke combinaties van stellen werken en welke niet?

  • Een combinatie van een jongste kind en een oudste kind is perfect. De oudste is vaak een zorgend type, terwijl de jongste iemand nodig heeft die structuur geeft. Het bekendste voorbeeld vormen eerstgeborene Brad Pitt en laatstgeborene Angelina Jolie: zij vullen elkaar perfect aan.
  • Een match van 2 oudste kinderen is moeilijk. Dit omdat ze allebei de leiding willen nemen en elkaar daardoor zullen tegenwerken.
  • Een oudste en enig kind matchen is om bovengenoemde reden ook moeilijk. Beiden hebben vertonen dominant gedrag.
  • Middelste kinderen gaan goed met zowel oudste als jongste kinderen. Nadeel is dat ze beter voor anderen dan voor zichzelf opkomen, waardoor ze het respect van hun partner kunnen verliezen.
  • 2 middelste kinderen werken in theorie prima, maar in de praktijk luisteren beide partners zo goed naar elkaar dat het moeilijk is om samen te beslissen.
  • Een middelste en een enig kind zijn een goed duo. Het enige kind wil de controle houden en het middelste kind is zo flexibel dit toe te staan.
  • 2 jongste kinderen vormen een erg creatieve relatie, maar chaos ligt op de loer.
  • Een combinatie van een enig kind met een jongste gaat vaak goed. Enig kinderen kennen verantwoordelijk en kunnen de minder georganiseerde jongste aanvullen, die dan weer op zijn/haar beurt creativiteit en avontuur in de relatie meebrengt.
  • De moeilijkste combinatie vormen 2 enig kinderen. Beide partners zijn niet gewend aan omgang met gelijken, wat vaak leidt tot misverstanden. Ook willen ze allebei de controle houden en dat brengt steevast conflicten.

Lees ook:Middelste kinderen schoppen het ‘t verste en hebben stabielere relaties
Lees ook:Enige kinderen worden enige mensen
Lees ook:Welke plek heb jij in de kinderrij en wat doet dat met je?
Lees ook:Enig kind zijn in gezin maakt gelukkiger
Lees ook:2e kinderen zijn socialer dan de oudsten

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>