Pesten: werd slachtoffer Anthony daardoor dader?

DaderSlachtofferDe afgelopen jaren werden we al regelmatig geconfronteerd met zelfdodingen van jonge mensen, waarvan achteraf bleek dat ze enorm gepest werden.

Zowel in het echte leven als via internet. Een daad van wanhoop.

Maar bij het drama op de school in Voorburg lijkt het erop dat het slachtoffer de dader werd. Dit mechanisme komt ook veel voor bij geweld in gezinnen.

Jongens die een agressieve vader hadden, worden dat later vaak ook en dan met meer huiselijk geweld tot gevolg.

De dader van de dodelijke steekpartij van afgelopen vrijdag, Anthony, wordt door zijn omgeving omschreven als een einzelgänger, een buitenbeentje en zijn geestestoestand als zwaar depressief.

Het slachtoffer Wesley zou één van zijn grootste kwelgeesten zijn……

“Hij was bang”, zeggen zijn klasgenoten. Een tijdje geleden werd hij door een groep opgewacht bij zijn werk. Sindsdien liet hij daar zijn gezicht niet meer zien.

Anthony, die altijd in legerkleding liep, wordt door zijn vrienden omschreven als een stille, emotionele jongen. Hij praatte niet graag over zijn problemen.

“Hij had laatst tijdens het chillen wel een woedeaanval. Toen sloeg hij tegen een boom, maar ik heb hem maar laten gaan”, aldus de 17-jarige Devon, die net als Anthony uit Rijswijk komt.

Een vriendin die hij in vertrouwen had genomen vertelde gisteren dat Anthony, die om alle pesterijen op voorgaande scholen achter zich te laten een andere naam aannam, al meerdere zelfmoordpogingen ondernam. Vrijdag zou er iets zijn geknapt.

“Dit kan niet zijn bedoeling zijn geweest”, aldus de vriendin, die anoniem wil blijven.

De school zou volgens de vriendin van de pesterijen, de fysieke ruzies en de bedreigingen afweten. De moeder van Anthony riep geregeld de hulp in van het technische Corbulo College, maar volgens de vrienden zonder effect.

De klasgenoten van de omgekomen Wesley weerspreken dit. Volgens hen was hij geen pester, maar een vrolijke, goede jongen. Er waren weleens ruzies, maar die waren zo gesust.

Hoe dan ook: pesten moet beter gesignaleerd worden. Met name slachtoffers worden tikkende tijdbommen. Of ze doen zichzelf wat aan of hun (vermeende) kwelgeesten.

Op de (veel te) grote VMBO-scholen van nu (leerfabrieken) is het voor de leiding vaak moeilijk om te signaleren en adequaat in te grijpen.

Lees ook:Grote broer is de ergste pestkop
Lees ook:Française trouwt met haar geliefde, die in 2009 overleed
Lees ook:Let bij huiselijk geweld ook op dierenmishandeling!
Lees ook:Gruwelijk: partnergeweld werkt verslavend voor dader en slachtoffer
Lees ook:Piek huiselijk geweld tijdens feestdagen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>