Nederlanders knopen geen vriendschap aan met buitenlandse expats

​ In totaal wonen in Nederland 57.000 expats, waarvan tweederde man is. De meesten komen uit Duitsland (7350) en het Verenigd Koninkrijk (6860). Expats werken meestal bij een groot internationaal bedrijf en worden voor een beperkte tijd uitgezonden. Het is voor hen vrijwel onmogelijk om bevriend te raken met Nederlanders.

Dit komt vooral doordat Nederlanders met name afspreken met vrienden die ze al jaren kennen. Ook misverstanden over gemaakte afspraken in de avond spelen mee.

Zo vinden de meeste Nederlanders het logisch dat mensen om 20.00 uur reeds gegeten hebben als er rond dat tijdstip een afspraak staat. Een expat is dit vaak niet gewend en gaat ervan uit dat er dan nog gedineerd gaat worden. In mediterrane landen eten mensen bijvoorbeeld tussen 21.00 en 23.00 uur.

Dat blijkt uit een enquête van Z Today en DutchNews.nl onder 100 expats, waar RTL Z over bericht.

Een ander probleem zou de taalbarrière zijn. Nederlanders gaan vaker dan in andere landen over op het spreken van Engels met elkaar wanneer een expat zich bij de groep voegt. Dit zou het integratieproces, ondanks alle goede bedoelingen, juist tegenwerken.

Daarbij zijn Nederlanders niet berekend zijn op een onverwachte extra bezoeker bij bijvoorbeeld een etentje. Wanneer je in het buitenland bijvoorbeeld je buurvrouw meeneemt, wordt ze hartelijk ontvangen. In Nederland is dit veel minder normaal, stellen de expats.

De beste plekken om toch Nederlandse vrienden te maken, zijn volgens de expats: op het werk (53%), bij de sportclub (46%), tijdens het uitgaan (38%), op school (31%), online (12%) of door het doen van vrijwilligerswerk (10%).

Lees ook:Expats vinden Nederland fijn, maar Nederlanders een stuk minder
Lees ook:Liefde is de reden voor expats om naar Nederland te komen
Lees ook:Expats hebben veel relatieproblemen
Lees ook:1 op de 10 onenightstands mondt uit in relatie
Lees ook:Mannen zijn het hoopvolst over het slagen van een vakantieliefde

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>