Expats hebben veel relatieproblemen

In het buitenland wonen voor je werk kan een relatie flink onder druk zetten.

Voelt de partner zich ongelukkig in die omgeving, dan is de kans ook groter dat de missie mislukt…………

Dat blijkt uit onderzoek van gedragswetenschapper Kim van Erp, die hierop promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Jaarlijks gaan grote aantallen Nederlanders voor kortere of langere tijd voor hun werk naar het buitenland. Of deze expats succesvol zijn in hun werk, hangt mede af van het welzijn van hun partners.

Ook bedrijven moet zich hierop voorbereiden en zowel hun werknemers als de partners begeleiden. Hiermee verhogen zij de kans op een succesvolle missie.

Zodra ze in het buitenland zijn, veranderen de rollen van expats en hun partners, zo blijkt uit het onderzoek van Van Erp. De expats besteden meer tijd aan hun werk; hun partners hebben daar vaak geen baan. Taken en verantwoordelijkheden worden hierdoor minder gelijkwaardig verdeeld.

Veel psychologische vakliteratuur zegt dat het onverstandig is conflicten in een relatie te vermijden. Onopgeloste zaken worden dan steeds groter en bedreigender, zo is de veronderstelling.

Maar voor expats kan vermijding juist effectief zijn, zo laat het onderzoek van Van Erp zien. “Expats en hun partners weten dat hun situatie tijdelijk is en realiseren zich dat hun problemen in die periode onoplosbaar zijn. Zodra ze terug zijn in hun eigen land, worden de verhoudingen als vanouds,” aldus de promovenda.

Lees ook:Nederlanders knopen geen vriendschap aan met buitenlandse expats
Lees ook:Stelletjes die samen afwassen zijn gelukkiger
Lees ook:Liefde is de reden voor expats om naar Nederland te komen
Lees ook:Expats vinden Nederland fijn, maar Nederlanders een stuk minder
Lees ook:Partners twitteren hun relatie aan gort

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Expats hebben veel relatieproblemen

  1. Pingback: Samen jullie ‘buitenlandse droom’ volgen: wat doet dat met de relatie? | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>