Een handvol vrienden trekken we en elke verkering kost ons er 2

Hoewel we sociaalnetwerksites ‘vrienden’ bij de vleet kunnen scoren, is er in de echte wereld een aantal dat op 1 hand te tellen is.

Onze hersenen zijn niet in staat om meer dan 5 goede vrienden te hebben. Als we een nieuwe vriend maken, dumpen we noodgedwongen een oude. Wie verliefd is, schrapt er zelfs 2………

Zo blijkt uit een Brits / Finse studie onder 24 jongeren die gevolgd werden vanaf de schoolbanken naar universiteit en/of werk en waarover is gepubliceerd in ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.

Het grootste deel van onze tijd brengen we door in hetzelfde vriendenkringetje. Als we veranderen van werk of verhuizen, maken we wel nieuwe kameraden, maar het totaal aantal blijft altijd min of meer gelijk. Het blijkt dat onze hersencapaciteit te beperkt is om emotioneel en mentaal te investeren in méér dan 150 mensen, onder wie 5 goede vrienden.

Aan het begin van de studie, toen de tieners nog op de schoolbanken zaten, moesten ze een lijstje maken van al hun vrienden en kennissen en aangeven hoe dicht ze bij hen stonden. Later, toen ze studeerden en/of werkten moesten ze hun relaties opnieuw in kaart brengen.

Het bleek dat iedereen een handvol echte vrienden had. Het grootste deel van de tijd werd er met 1 van hen gebeld. Naast dit selecte groepje met wie ze een bijzonder goede band hadden, onderhielden de proefpersonen contacten met anderen, maar die relaties waren minder intens. Ook als het leven van de studenten veranderde, bleef dit patroon hetzelfde: maximaal 5 beste vrienden en op wat afstand: 145 kennissen.

Ook moderne communicatiemiddelen stellen ons niet in staat om méér vriendschappen aan te gaan. Het vermogen van de mens om diepgaande relaties te onderhouden is beperk. Omdat daar veel tijd in gaat zitten én omdat mensen het emotioneel niet aankunnen nog méér te investeren in anderen. Dat laatste is ook de reden waarom 2 van de beste vrienden opgegeven worden bij elke geliefde in het leven.

Lees ook:Op 21-jarige leeftijd hebben we de meeste vrienden
Lees ook:Hoeveel vrienden trekken we?
Lees ook:De grote liefde onder handbereik
Lees ook:Na je scheiding ben je van 8 ‘vrienden’ verlost
Lees ook:Echte vrienden (1)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>