‘Ontvrienden’ op Facebook doen we om andere redenen dan in de echte wereld

De digitale revolutie heeft ons heel wat nieuwe woorden gebracht.

Veel daarvan zijn vervoegingen uit het Engels, denk aan dowloaden en wat te denken van het woord computer zelf?

De Belgen hebben het in het begin nog geprobeerd om het ding een ‘rekenaar’ te noemen, maar dat is niet gelukt.

Met de Facebook-generatie kwam het woord ‘ontvrienden’ in de Nederlandse taal. Een online vriendschap verbreken, doen we om andere redenen dan een echte vriendschap……….

Bekend was al dat er online meer wordt gelogen dan in het echte leven. Naar redenen om iemand te ‘liken’ of ‘ontvrienden’ werden ook al meerdere studies gedaan. De meesten zijn gebaseerd op vragen en niet zozeer op metingen.

Van de 6 belangrijkste redenen om iemand te ontvrienden zijn er 4 gerelateerd aan de online acties van de persoon: te veel, te oninteressante of zelfs te onbehoorlijke posts, onbehoorlijke reacties (de like’s van sexy vrouwen) of het feit dat ze via hun Facebookpagina iets probeerden te verkopen.

Slechts 2 redenen waren toe te schrijven aan offline gedrag: ik ken iemand eigenlijk niet zo goed of de aard van de vriendschap was veranderd.

Onderzoekers van de unversiteit van Cambridge toetsten 34.012 Facebook-relaties en de persoonlijkheden van de mensen die er achter zaten.

Het blijkt dat de online ergernissen maar één kant van het verhaal zijn. Van onze echte vrienden kunnen we meer hebben. Er zijn andere dingen die medebepalend zijn. zoals Facebookrelaties zonder gezamenlijke vrienden, waaronder  tenminste 1 vrouwelijke, zijn gedoemd te mislukken. Ook een te groot leeftijdsverschil is een risicofactor.

En dan zijn er nog de karaktertrekken die doorslaggevend zijn om iemand te ontvrienden: met iemand die te neurotisch of te introvert is, houden we het online niet lang uit.

Lees ook:Wie vliegt er het eerst uit als Facebook-’vriend’?
Lees ook:Facebook helpt exen van elkaar los te komen
Lees ook:Helft ontvriendt ex direct na de breuk
Lees ook:Met Facebook leef je langer
Lees ook:Facebook is de pest voor single vrouwen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>