Met Facebook leef je langer

Vrienden en ontvrienden: lange tijd had Facebook een oppervlakkig imago. Want digitale contacten zijn toch geen vriendschappen? Maar mensen met meer vrienden op sociale media gaan minder snel dood. Dat blijkt uit onderzoek onder 12 miljoen gebruikers van de universiteiten van Harvard en Yale in Californië, dat vandaag gepubliceerd wordt in PNAS.

Ze vergeleken daartoe de volksgezondheidsdossiers en de frequentie van de Facebookers naast hun activiteiten op Facebook gedurende een half jaar. Een actief sociaal leven op het medium bleek samen te hangen met een betere gezondheid. Wie meer vriendschapsverzoeken krijgt dan verstuurt, leeft langer. Ook onlinegedrag dat wijst op een actief sociaal leven buiten Facebook, zoals het plaatsen van foto’s met vrienden of familie, hangt samen met een betere gezondheid en een langere levensduur.

Dat sociale contacten ons gezond houden, is al langer bekend. Een goed sociaal netwerk draagt bij aan een groter geluksgevoel, waardoor mensen minder vatbaar zijn voor ziekte en dus minder snel dood gaan. En dat blijkt dus ook te gelden voor sociaal gedrag online. Een belangrijk manco van de studie is het probleem van de ‘omgekeerde causaliteit’, Oftewel: streven gezonde mensen naar meer contacten of worden ze gelukkiger dankzij die contacten?

“Als je zin hebt in het leven, is het logisch dat je actiever bent”, zegt ook ‘geluksprofessor Ruut Veenhoven in De Morgen. Maar veel onderzoek naar wordt gedaan aan de hand van vragenlijsten waarbij mensen bijvoorbeeld melden hoeveel contact ze hebben, zegt de hoogleraar. “Interessant dat deze onderzoekers het Facebookgedrag hebben bestudeerd waarin je kunt zien wat ze feitelijk aan contact hadden. Het is bovendien een erg grote groep mensen.”

Lees ook:Digitale vrienden bestaan niet!
Lees ook:Praten met overleden vrienden via Facebook?
Lees ook:Mannen zijn het hoopvolst over het slagen van een vakantieliefde
Lees ook:Van de liefde word je dik, maar eenzaamheid is nog slechter!
Lees ook:Er is inderdaad zoiets als gezonde ijdelheid

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Met Facebook leef je langer

 1. Koen

  Wanneer is het nou eens afgelopen met dit soort slecht onderzoek? Deze onderzoekers zijn zich na tientallen jaren gelukkig bewust van de mogelijkheid van omgekeerde causaliteit maar lijken zich nog niet te beseffen dat het hele onderzoek hiermee ook gelijk waardeloos is. De mogelijkheid dat ongezonde of stervende mensen minder vaak op facebook komen is minstens net zo groot, maar dat is een minder leuk kopje. Zonder goed experimenteel onderzoek komen we geen stap verder

    /   Reply  / 
 2. Anna

  Het is: ‘lijken nog niet te beseffen’ en NIET: ‘lijken ZICH nog niet te beseffen’. ‘Beseffen’ is namelijk geen wederkerig werkwoord. Wel goed: ‘lijken zich nog niet te realiseren’. Hierbij gaat het wèl om een wederkerig werkwoord.

    /   Reply  / 
  1. Koen

   Ronald! ben jij dat?

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>