Traag zaad krijgt in het lab een duwtje

Een groep Franse onderzoekers is er voor het eerst in geslaagd om menselijke spermacellen te kweken in een laboratorium.

Een veelbelovende doorbraak en mogelijk dé oplossing voor mannen die als gevolg van zogenaamd ‘traag zaad’ moeilijk of geen kinderen verwekken……..

Wereldwijd proberen wetenschappers al tijden een manier te vinden om mannelijke vruchtbare cellen, spermatogonia, te laten uitgroeien tot volwassen spermacellen.

In het menselijk lichaam duurt dit proces normaal gesproken 70 dagen, maar bij sommige mannen gebeurt er in deze periode vrij weinig.

De spermatogonia groeit niet uit tot functionerende spermacellen en de man is dus niet in staat zich voort te planten.

“Ons team is erin geslaagd om de spermatogonia in een labomgeving alsnog te transformeren in functionerende spermacellen die sterk genoeg zijn om voor IVF te gebruiken”, vertelt Isabelle Cuoc, directeur van het het bedrijf dat het onderzoek uitvoerde, bij Metro UK.

Het zou een doorbraak kunnen betekenen voor onvruchtbare mannen. Zij zouden door de techniek wellicht de kans krijgen om alsnog hun eigen kind te verwekken.

Vruchtbaarheidsspecialist Allan Pacey is gematigd enthousiast. “Natuurlijk is dit goed nieuws, maar dat er een techniek is gevonden die werkt, wil niet meteen zeggen dat de methode kan of mag worden ingezet in vruchtbaarheidsklinieken. Eerst moet worden aangetoond dat het labsperma ook écht werkt in een IVF-procedure.”

Lees ook:Vrouwen hebben binnenkort geen sperma meer nodig voor een zwangerschap
Lees ook:Kinderwens? Sperma zwemt in de zomer het snelste!
Lees ook:Vrouwelijk progesteron zet sperma aan tot eindsprint
Lees ook:Vaker en spontaner seks hebben als je een jongensbaby wilt
Lees ook:In 2050 heeft niemand nog seks voor een baby

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>