Vrouwen hebben binnenkort geen sperma meer nodig voor een zwangerschap

Wordt de man overbodig? Een soort rudimentair overblijfsel uit vervlogen tijden. Ik zou het niet durven zeggen, maar feit is dat de ontwikkeling van kinderen krijgen zonder zaadcellen steeds rapper gaat.

Chinese wetenschappers zijn erin geslaagd om met kunstzaad muizenbabies te verwekken. En omdat alles nu eenmaal begint met muizen…….

Tot nu toe moest dit soort cellen altijd worden teruggeplaatst in de testikels om ze te laten werken, maar deze celbiologen vormden de stamcellen met een speciaal proces om tot sperma-achtige cellen. Daarmee bevruchtten ze eicellen, zodat er embryo’s ontstonden en bingo: blauwe en roze muisjes in de bak, aldus wetenschappelijk tijdschrift Stem Cell.

Dit biedt perspectieven op nieuwe behandelingen voor mannen die zelf geen goed werkend sperma hebben. Als de techniek ook bij mensen werkt, zouden spermacellen kunnen worden opgekweekt uit bijvoorbeeld huidcellen.

De voorspelling is dat het nog een jaar of 5 duurt voordat is getest of ook menselijk sperma op een veilige manier kunstmatig kan worden gekweekt. Dan kan een ivf-behandeling volgen, waarbij de gekweekte zaadcel gebruikt wordt.

In Nederland zou het gaan om een paar honderd mannen per jaar die geen vruchtbaar sperma aanmaken, maar wel vader willen worden. Uit onderzoek van het AMC blijkt dat een merendeel daarvan de stamceltherapie zou overwegen.

“We moeten eerst alle ethische bezwaren in overweging nemen en mogelijke risico’s uitsluiten“, aldus hoofdonderzoeker Jiahao Sha in The Guardian.

Lees ook:Mensen-mannen zijn bijna overbodig
Lees ook:Het puberende brein maakt speciale ‘liefdescellen’ aan
Lees ook:iSperm: zie zelf de snelheid waarmee je zaadjes zwemmen
Lees ook:Alleen van het eerste deel van sperma wordt een vrouw zwanger
Lees ook:Traag zaad krijgt in het lab een duwtje

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>