500 kiddo’s: zaaddonor blijkt zwart en autistisch i.p.v. blank en universitair

Een Nederlandse privékliniek gaf vrouwen jarenlang spermastalen terwijl het een loopje nam met de medische voorschriften.

Fiches werden vervalst, een donor met autisme leverde honderden stalen, en het sperma werd opgeslagen in lekkende tanks…….

Dat staat in het artikel ‘De Sperma Maffia’ in de HUMO van deze week.

Via Sonja Noordhoek kwam het Vlaamse magazine Medisch Centrum Bijdorp van Dr. Jan Karbaat op het spoor.

Sonja kreeg een zoon en een dochter met hulp van die spermabank. Op de fiche stond dat de donor een Nederlandse man was met 2 kinderen, een universitair diploma, opgegroeid in Zuid-Limburg.

“Maar terwijl de kinderen opgroeiden, werden ze steeds donkerder”, vertelt Sonja. De biologische vader bleek na een lange zoektocht een Surinaamse man met autisme te zijn, ‘donor S.’.

Naast het feit dat de gegevens op de fiche niet klopten, had deze man vanwege zijn autisme nooit donor mogen worden. “Mijn dochter heeft het niet geërfd, mijn zoon gedeeltelijk wel” vertelt Sonja. “Ik kwam ook in contact 12 halfbroers en -zussen, en 10 van hen hebben problemen.”

HUMO kon de donor contacteren, en zo blijkt dat de man veel meer doneerde dan wettelijk toegestaan is. Het zaad van de man werd bovendien via de kliniek in Rotterdam verspreid over ziekenhuizen in heel Nederland en zelfs naar Oostenrijk uitgevoerd. 400 tot 500 vrouwen zouden kinderen gebaard hebben uit zijn zaad.

Ook dokter Karbaat zelf reageerde. “Een donor met autisme? Je kunt niet alles van tevoren weten.”

De vervalste fiches noemt hij fouten van zijn administratie. Wel geeft hij toe dat zijn kliniek soms sperma van verschillende donoren mengde. “Dat deden we bij vrouwen die maar niet zwanger geraakten, zo gaan de zaadcellen een onderlinge strijd aan, en lukt het soms toch.”

In 2002 bracht De Telegraaf reeds het nieuws dat zaadstalen in de kliniek verwisseld werden, dat containers begonnen lekken, en er gesjoemeld werd met de administratie.

De Nederlandse Inspectie voor Gezondheidszorg meldt dat er een strafrechtelijk onderzoek tegen dokter Karbaat loopt.

Illustratie boven: In China hebben ze tegenwoordig volautomatische ‘kwakbakken’ voor spermadonoren.

Lees ook:Gerommel met potjes zaad en gejokkebrok bij spermabanken
Lees ook:Bjorn zoekt via SPOORLOOS 200 broers en zussen
Lees ook:Amerikaanse krijgt zwart zaad, terwijl ze wit wilde
Lees ook:Vrouw uit Gaza baart kind van uit gevangenis gesmokkeld sperma
Lees ook:Viking-zaad zeer gewild bij Nederlandse vrouwen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>