Vrouwen worden depressief van hun gepensioneerde man thuis

RetioredHusbandSyndromWanneer mannen men pensioen gaan of om een andere reden een punt zetten achter hun professionele loopbaan, komen er bij hun echtgenotes vaak slapeloosheid, stress en depressies voor.

Mannen die stoppen met werken vormen een bedreiging voor de geestelijke gezondheid van hun echtgenotes en niet alleen als ook zij al met pensioen is……..

“Er wordt bij de vrouwen van gepensioneerde werknemers vaak een ‘retired husband syndrome’ geconstatreerd,” stellen de onderzoekers Marco Bertoni en Giorgio Brunello, economen aan de Universiteit van Padua, vast.

Het onderzoek spitste zich toe op Japanse echtparen, maar volgens de wetenschappers treft het probleem vrouwen over de hele wereld. Alleen al de grote golf aan grijze echtscheidingen bewijst dit.

De Italiaanse wetenschappers wijzen erop dat echtparen tijdens hun huwelijk vaak steeds verder uit elkaar groeien en eigenlijk relatief weinig tijd met elkaar doorbrengen, tot het pensioen hen opnieuw tot een intensievere vorm van samenleven dwingt.

Voor de vrouwen, die plots rekening moeten houden met de voortdurende aanwezigheid van een relatieve vreemdeling in huis, levert dit enorme spanningen op.

Het is niet alleen de constante aanwezigheid, maar ook de bijkomende eisen en behoeftes die aan de vrouw worden gesteld.

Nog werkende vrouwen lopen een nog een groter risico op problemen. Zij moeten immers naast de behoeften van hun echtgenoot, ook nog rekening houden met de eisen van hun baan.

Bertoni en Brunello merken tevens op dat vrouwen bovendien niet zelden ook nog geconfronteerd worden met een mentale aftakeling van hun echtgenoot, waardoor de druk nog groter wordt.

Lees ook:Oude vrouwen zijn gelukkiger zonder dan met man
Lees ook:Sommige stellen praten echt nooit over geld
Lees ook:Vrouwen gaan eerder met pensioen als hun man dat ook doet
Lees ook:Gescheiden vrouwen praten niet over pensioen: wel doen!
Lees ook:Polygame mannen leggen eerder het loodje

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>