Sommige stellen praten echt nooit over geld

Vanochtend las ik in de krant dat Josée Hoebee (jawel van Luv) na de dood van haar man veel armer bleek dan ze gedacht had.

De meeste ruzies tussen echtparen gaan over de opvoeding van de kinderen en inderdaad: over geldzaken.

Maar om nou nooit grondig te spreken over huidige en eventueel toekomstige pecunia is dus niet zo slim.

1 op de 7 paren boven de 40 jaar zou nog nooit met elkaar over financiën hebben gepraat. De reden hiervoor is angst voor ruzie, maar ook schaamte en ongemak……….

Dit blijkt uit onderzoek van een verzekeringsmaatschappij onder 2000 mannen en vrouwen.

Bijna een kwart van de deelnemers gaf aan dat geld vaak het onderwerp is van ruzies en conflicten, net na huishoudelijke taken en familiegeschillen.

15 procent zegt het ongemakkelijk te vinden om met hun partner te praten over hun financiële toekomst of pensioenplannen. Stellen die wel over financiën praten, zijn geneigd om gesprekken over de toekomst opzij te schuiven door dagelijkse geldzorgen.

Slechts 22% praat met zijn of haar partner over spaargeld en investeringen, terwijl bij 16% ook het pensioen ter sprake komt. Ongeveer 1 op de 6 geeft aan niet de intentie te hebben hier ooit over te praten.

Stellen die weigeren om met elkaar over hun financiën te praten, zullen het uiteindelijk niet redden”, aldus pensioen-adviseur Vince Smith-Hughes. “Geld is een lastig gespreksonderwerp, maar uiteindelijk is het alleen maar positief om eerlijk te zijn over je situatie. Hoe eerder men praat over de toekomst, hoe groter de kans wordt dat je samen van een comfortabel pensioen kunt genieten.”

Dagelijkse kosten voor levensonderhoud en huishoudelijke rekeningen zijn het belangrijkste onderwerp van gesprek. Meer dan de helft van de stellen praat hier regelmatig over. Daarna volgen kosten voor verbeteringen aan het huis, grote uitgaven en luxe.

Lees ook:Vrouwen hebben vollere spaarpotjes dan mannen
Lees ook:Samenwonende paren maken te weinig geldafspraken
Lees ook:Partners houden hun ‘geld geheimpjes’ voor zichzelf
Lees ook:Gescheiden vrouwen praten niet over pensioen: wel doen!
Lees ook:Waarover te zwijgen op date 1? Ex, seks en geld!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>