KIJKEN: Lideweij verliet haar Sander toen hij terminale kanker had en aan de fles ging

LideweijBosmanHoewel we recent nog meldden bij relatie.blog dat het meer mannen dan vrouwen zijn die een zieke partner verlaten, komt het natuurlijk ook voor dat vrouwen vertrekken.

Een van hen is Lideweij. Ze was 7 jaar samen met Sander jaar toen er bij hem lymfeklierkanker werd gediagnosticeerd. Er volgden 6 jaren van hoop en vrees, totdat het echte wanhoop werd en ze haar terminaal zieke partner verliet.

Vlak voor zijn dood verbreekt ze de relatie en vertrekt ze naar Hawaï. Daar maakte ze bepaald geen vrienden mee. Nu legt in een boek uit waarom…..

Het is een bekentenisboek in de sfeer van ‘Komt een vrouw bij de dokter’, waarin schrijver Kluun onthulde dat hij zijn doodzieke vrouw niet trouw was tijdens haar kankerproces. Maar hij bleef wel bij haar.

Het boek van Lideweij heet ‘Naupaka’, een plantje op Hawaï, waar Sander haar ten huwelijk vroeg, toen hij al ziek was.

Ze wisten allebei dat een echte huwelijksdag met feest er nooit zou komen. “Volgens de legende is de naupaka ontstaan toen de vuurgodin twee geliefden van elkaar wilde scheiden omdat ze zelf verliefd was op de man”, vertelt Lideweij Bosman.

“Toen Sander me ten huwelijk vroeg, overhandigde hij me dat bloemetje. Omdat ook wij door het kwaad gescheiden zouden worden. ’Maar ooit zullen we weer samen zijn’, zei hij. Ik moest heel hard huilen. Er zou geen bruiloft komen, maar dat moment, daar op het strand van Hawaï, was voor mij het mooiste moment van mijn leven.”

Toch was het uiteindelijk niet de dood die de twee geliefden van elkaar scheidde, maar Lideweij’s eigen keuze om na 13 jaar een einde aan de relatie te maken, 5 maanden voor Sander overleed.

“Ik kon niet meer”, zegt ze. “Ik was zo moe. Ik kon zijn wanhoop niet meer aanzien. Hij verloor zichzelf in zijn angsten en dronk dat weg met wodka. En ik verloor mezelf in hem. Ik kon niet meer lachen en dat was voor hem weer heel moeilijk. Waardoor hij nog wanhopiger werd. We zaten samen in een vicieuze cirkel. Ik moest dat doorbreken, ik moest weg om mijn krachten te hervinden. Ik ben teruggegaan naar Hawaï, waar we ons mooiste momenten hadden beleefd, en er drie maanden gebleven.”

Toen ze uiteindelijk afscheid nam, wist ze dat het slecht met hem ging. “’Kom je terug voor mijn crematie?’ vroeg Sander. Ik ben eerlijk geweest. ’Ik denk het niet’, heb ik gezegd.”

Op Hawaï vindt Lideweij al snel werk. Ze besluit er te blijven, ook al vragen familie en vrienden haar terug te komen naar Nederland voor Sanders crematie. Ze wil op haar eigen manier afscheid nemen, met Hawaïaanse levenslessen en rituelen. “Ik heb me afgezonderd en ben bij de zee gaan schreeuwen, schelden en huilen. Tegelijk voelde ik zijn aanwezigheid.”

Sanders familie wil geen contact meer met Lideweij. ‘Je ex schrijft een boek’, schrijft zijn broer op een blog. ‘Over bloemetjes op Hawaï, het afscheid nemen van haar partner, van jou. Ik noem het geen afscheid nemen, ik noem het in de steek laten. En dat mag iedereen weten’.

Gisteravond zat Lideweij bij RTL Late Night. Dat het een beladen onderwerp is, spat van de buis af en dat iedereen zijn oordeel erover heeft ook.

Maar eerlijk is eerlijk: als het mijn broer was die verlaten werd door zijn vriendin, zou ik ook woest zijn, ook al was overduidelijk dat Lideweij zwaar overspannen en op was. Ik denk dan ook dat ze beter wat langer had kunnen wachten met het schrijven over haar ervaringen en/of beter contact had moeten houden met de familie van de overledene. Maar de beste stuurlui staan natuurlijk altijd aan wal.

Lees ook:Partner Charb (Charlie Hebdo) mag niet naar diens uitvaart
Lees ook:Je zult maar Fokje Modder heten
Lees ook:Beste singles: bekijk dit FILMPJE en je wilt nooit en te nimmer wat anders meer!
Lees ook:Inmiddels 71-jarige Ria Valk zoekt toyboy
Lees ook:Spionne Anna Chapman vraagt Edward Snowden ten huwelijk

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>