Mannen van wie de vrouw meer verdient zijn vaker depressief

WorkingCoupleMannen met een werkende partner hebben meer depressieve klachten dan hun seksegenoten bij wie de eega het huishouden en de kids geheel op zich neemt.

Bij parttime werkende vrouwen heeft dit te maken met haar arbeid an sich, bij dubbele full time banen is dit alleen het geval als zij meer verdient dan hij……..

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent onder ruim 1000 Belgische heteroseksuele stellen tussen de 18 en 65 jaar, waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Health Sociology Review.

De huishoudens werden in 3 types opgedeeld: het mannelijk kostwinnersgezin waarbij de man fulltime werkt en de vrouw het huishouden doet, het anderhalfverdienersgezin waarbij hij fulltime en zij parttime werkt en het tweeverdienersgezin waarin beide partners voltijds werken.

Met een vragenlijst werd nagegaan of de mannen gedurende het laatste kwartaal maanden last hadden van klachten zoals futloos, lichtgeraakt of pessimistisch zijn.

Er bleken meer depressieve klachten als de echtgenote ook werkte dan wanneer de man de enige kostwinner is.

In anderhalfverdienersgezinnen hadden dit direct te maken met het werken van de vrouw op zich.

Bij tweeverdieners ging het fulltime werken van vrouwen samen met een minder goede mentale gezondheid van hun partner, maar alleen als de vrouw een hoger salaris heeft.

Mannen rapporteerden ook meer depressieve klachten naarmate ze een groter deel van het huishouden op zich namen. Vrouwen vertoonden juist minder klachten wanneer zij voornamelijk het huishouden deden.

Dit laatste is vooral het gevolg van het feit dat vrouwen gevoeliger zijn voor de mentale gezondheid van hun partner. Mannen die meer huishoudelijke taken op zich nemen dan hun partner, melden meer klachten en dit maakt dat ook hun vrouw zich minder goed in haar vel voelt.

Eerdere studies lieten reeds zien dat bij paren waarvan de vrouw een hoger inkomen heeft dan haar man zowel meer seksuele problemen, als vaker overspel als meer echtscheidingen voorkomen.

Lees ook:Mannen willen vooral een parttime werkende vrouw
Lees ook:Mannen die overwerken hebben de gezondste vrouwen
Lees ook:Mannen willen trouwen, vrouwen willen vooral kinderen
Lees ook:Heb geduld dames: na zijn pensioen wordt hij actief in het huishouden
Lees ook:Epidemie: jonge vaders met postnatale depressies

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>