Epidemie: jonge vaders met postnatale depressies

FatherBathIn de eerste 5 jaar na de geboorte van het eerste kind, nemen depressieve klachten toe met bijna 70% onder vaders van rond de 25 jaar.

Ze zijn vaker somber, eerder moe, hebben vaker hoofdpijnklachten en zijn ongelukkiger…….

Dit blijkt uit onderzoek onder 300 jonge vaders.

Louis Tavecchio, emeritus hoogleraar Pedagogiek aan de UvA, en lector Hogeschool van Amsterdam vindt dat er meer aandacht besteed moet worden aan het welzijn van jonge vaders.

“Deze mannen zijn niet allemaal klinisch depressief, waarbij ingrijpen meteen vereist is. Maar het onderzoek bewijst zeker dat er een reden is om hen goed in de gaten te houden. Ook voor jonge vaders is de geboorte heel ingrijpend. Er vinden bijvoorbeeld heel wat scheidingen plaats in de eerste 5 jaarna de geboorte van het eerste kind.”

Het hebben van een depressieve vader kan ook ernstige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van een kind. Deze vaders zijn minder goed in staat om hun kind op te voeden. Jonge depressieve vaders zijn zelfs geneigd hun kind eerder te slaan, minder voor te lezen en zich te isoleren van het kind, meldt Tacecchio aan Metro.

Aanstaande vaders moeten beter voorbereid worden op het vaderschap, vindt Carien Karsten, psychotherapeut en klinisch psychologe. Mannen realiseren zich vaak niet dat de verwachtingen die ze van het ouderschap hebben niet kloppen. “Het leven gaat na een baby gewoon door, denken ze. Maar in een sterrenrestaurant lunchen met een 3-jarige, lukt echt niet meer.”

De depressieve klachten bij jonge vaders leiden vaak tot paniek- en angststoornissen. “Er treedt een gevoel van controleverlies op. Het wordt te veel: een baan hebben, forensen, 2 kinderen onder de 5 jaar, en thuis meteen met taken meedraaien in het gezin omdat de partner ook een baan heeft.”

Als oplossing adviseert Karsten mannen een goede verdeling te maken tussen werk en gezin. Daarnaast is het belangrijk om tijd voor zichzelf en voor sporten vrij te maken.

Lees ook:Mannen met een postnatale depressie
Lees ook:Starten met stichten gezin maakt mensen tijdelijk gelukkiger
Lees ook:Mannen die vroeg vader worden, sterven gemiddeld eerder
Lees ook:Wijze woorden van verse vaders
Lees ook:Geboorte 1e kind geeft enorme geluksdip

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>