We trouwen steeds ouder

Vroeger was je een ‘eeuwige vrijgezel’ of een ‘oude vrijster’, afijn een hopeloos geval, wanneer je nog niet getrouwd was op 30-jarige leeftijd.

Anno 2012 zijn we al ver over die drie streepjes heen, alvorens we JA zeggen…….

Zo blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vrouwen waren in 2011 reeds 34 jaar en mannen zelfs al 37 alvorens zij de officiële huwelijksboot namen. Die leeftijd lag in 2000 nog een heel stuk lager. Toen waren mannen 34 en vrouwen 31. Een verschil dus van 3 jaar in 11 jaar tijd.

Volgens een woordvoerster van het CBS wordt er namelijk steeds meer en steeds langer ongehuwd samengewoond. Ten tweede is het aantal geregistreerde partnerschappen niet stabiel, maar stijgt het. Daardoor duurt het langer, voordat zij de stap maken om daadwerkelijk een boterbriefje te halen.

Het aantal geregistreerde partnerschappen steeg vooral tussen 2000 en 2003 snel en staat nu op een kleine 10.000 per jaar. De stijging zet nog elk jaar door; zo waren er in 2010 nog 9571 nieuw gesloten partnerschappen en in 2011 al 9945.

Tegelijk blijkt ook dat er minder mensen trouwen. Werden er in 2000 nog 88.000 huwelijken gesloten, in 2011 waren dat er iets minder dan 71.000. Dat zijn nog altijd ongeveer 200 bruiloften per dag, maar in totaal is dat een daling van 19% in 11 jaar tijd.

De woordvoerster van het CBS benadrukt echter dat sinds 2004 het aantal gesloten huwelijken is gestabiliseerd. “Alleen in 2011 heeft er een daling plaats gevonden ten opzichte van 2010 die gedeeltelijk verklaard kan worden door de crisis.”

Opvallend is ook dat er minder huwelijken tussen mannen zijn gesloten in 2011 ten opzichte van 2010 en juist meer tussen vrouwen. Dezelfde trend is zichtbaar in het aantal geregistreerde homo-partnerschappen.

Lees ook:Aantal echtscheidingen terug op niveau van voor de crisis
Lees ook:NL stellen kiezen vaker geregistreerd partnerschap
Lees ook:Steeds meer mensen trouwen meerdere keren
Lees ook:Notarissen willen af van geregistreerd partnerschap en pleiten voor het huwelijk
Lees ook:Italianen trouwen nog nauwelijks

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>