Notarissen willen af van geregistreerd partnerschap en pleiten voor het huwelijk

Notarissen vinden dat het ’geregistreerd partnerschap’ moet worden afgeschaft.

Zij vinden dat deze vorm van samenleven, die nagenoeg gelijk aan het huwelijk staat, bij veel mensen zorgt voor verwarring met het samenlevingscontract….

Aldus Nora van Oostrom, woordvoerster van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

“In het buitenland krijg je ook vaak problemen met dat geregistreerd partnerschap omdat het niet wordt erkend. Weg ermee!’

Het aantal geregistreerde partnerschappen neemt jaarlijks nog toe, zo blijkt uit recente cijfers van het CBS. Vorig jaar steeg het aantal van 9200 naar 10.000, het aantal huwelijken daalt juist.

In Nederland staat een geregistreerd partnerschap juridisch gezien vrijwel gelijk aan het huwelijk. Zo geldt in beide situaties dat de partners elkaars erfgenamen worden. Ook is op partners de wettelijke alimentatieregeling van toepassing.

Nu in Nederland ook mensen van hetzelfde geslacht kunnen trouwen, heeft dat geregistreerde partnerschap bij ons juridisch geen bestaansrecht meer, legt Van Oostrom uit.

Afschaffing betekent ook dat de verwarring ophoudt met een samenlevingscontract, dat verre van volmaakt is.

Zo geldt voor samenwoners dat bij overlijden de partner niet automatisch erfgenaam is. Zij moeten ieder een testament laten opstellen om dit te regelen.

Een ander verschil is dat voor gehuwden een wettelijke alimentatieregeling geldt, die niet geldt voor samenwonenden. Zonder samenlevingscontract en een pensioenbegunstiging hebben samenwoners ook geen recht op elkaars pensioen dat zij tijdens de samenwoning hebben opgebouwd.

Lees ook:NL stellen kiezen vaker geregistreerd partnerschap
Lees ook:Van de partner stelen moet strafbaar worden
Lees ook:Eerst huisje-baantje-babietje en dan pas een boterbrief
Lees ook:Vriend(in)schappen laten vastleggen bij de notaris
Lees ook:We trouwen steeds ouder

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Notarissen willen af van geregistreerd partnerschap en pleiten voor het huwelijk

  1. Jan

    Onzin, dit is nogsteeds nodig omdat de wetgevers soms de geboorteaktes niet accepteren hier in dit ‘anale wetjes land’.. mijn vriendin kan geen nieuwe akte krijgen omdat tijdens een opstand de archieven zijn verbrand .. dus wel degelijk nodig, alleen maken die graaiende notarissen het zo duur dat dit A4-tje voor velen teduur is .. vooral nu met al die lastenverzwaringen door de regering en de EU.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>