Is seks verplicht als je getrouwd bent?

Er wordt heel wat afgetobt, gesproken en nagedacht over huwelijken waarin nog nauwelijks of geen seks is.

De meesten komen er ~behalve in kleine kring~ niet voor uit als dat het geval is.

Gisteren berichtte seks.blog over een Française.

Zij had haar man voor het gerecht gedaagd, omdat hij niet aan de lijfelijke huwelijkse plichten voldeed.

De rechter legde de echtgenoot een boete van €10.000,- op, vanwege artikel 215 van het Frans burgelijk wetboek waarin staat er in een huwelijk sprake moet zijn van een ‘gemeenschappelijk leven’.

Maar dit zwengelt natuurlijk wel een discussie aan. Ben je tot lichamelijke gemeenschap verplicht als je getrouwd bent?

Uit een Franse enquête onder 1000 volwassenen naar aanleiding van deze kwestie blijkt dat 76% relatieproblemen ervaart wanneer het seksleven slecht is. De helft hiervan zegt zelf niet (voldoende) het verlangen te voelen tot de lijfelijke liefde met de huidige partner.

Volgens laatste schattingen is de ‘normale seksfrequentie’ ongeveer 1x per week. We bedrijven de daad stukken minder dan de generaties van onze ouders en grootouders, maar die hadden aan de ene kant ook niet zo’n vol leven als wij tegenwoordig, terwijl ze aan de andere kant in een veel minder geseksualiseerde maatschappij leefden.

Experts beweren dat je van een seksloos huwelijk kunt spreken wanneer je minder dan 10x per jaar seks hebt, iets wat het geval is bij 1 op de 3 huwelijken. Volgens het Franse wetboek zouden dan evenveel huwelijken een mislukking zijn. Veel relatie-experts zijn het daarmee eens. Zij zien seks als een bewijs dat partners om elkaar geven.

Maar er zijn ook tegenstanders van deze stelling. Omdat seks slechts 1 aspect van een relatie is, zou liefde volgens hen om veel meer dan het lichamelijke gaan. Er is pas een probleem wanneer een van de partners wel veel vaker seks wil. Als zowel man als vrouw de situatie OK vinden, kunnen koppels perfect gelukkig zijn zonder. Een Britse vrouw heeft er zelfs haar handel van gemaakt. Zij startte onlangs een datingsite voor mensen die wel liefde zoeken maar geen seks.

Juist in Frankrijk waar het bijna aanvaard is om als man een maîtresse te hebben (let wel heren: een maîtresse dien je in tegenstelling tot een minnares ook financieel te onderhouden!) zijn er behoorlijk wat seksloze huwelijken. Omdat er blijkbaar iets anders is wat zulke echtelieden bindt. Het libido komt dan op andere plekken als de echtelijke sponde wel aan zijn of haar trekken.

Lees ook:2 van deze 3 aspecten moet je relatie bevatten: respect, vriendschap, seks
Lees ook:Als de lust is uitgeblust
Lees ook:Seks is ruilmiddel in relaties
Lees ook:De kans op een gelukkig huwelijk is kleiner dan een kwart
Lees ook:Mannen vrezen het huwelijk, maar gaan samenwonen vanwege de seks

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Is seks verplicht als je getrouwd bent?

  1. Pingback: Als er nog wel liefde, maar geen seks meer is tussen jou en je partner. Wat dan? | Relatie

  2. Pingback: Brit wil 2x per week seks opnemen in huwelijkse voorwaarden | Relatie

  3. frank

    In dit artikel wordt gesproken over huwelijken/relaties zonder sex. Liefde gaat over veel meer dan alleen sex. Daar is iedereen het natuurlijk over eens. Maar om hieruit te concluderen dat je sex dus gewoon weg kunt laten, dia is volgens mij grote onzin! Wanneer de lichamelijke intimiteit weg is, geeft dat meestal grote problemen. Het stoppen met sex gaat vrijwel altijd uit van 1 partner, en de ander moet zich daar maar bij neerleggen. Met als argument: Het gaat toch niet alleen om de sex? Nee, natuurlijk niet. Nou dan!!!
    Een valse discussie: De partner die nog wel sex wil, ervan beschuldigen dat het hem (haar) niet alleen om de sex moet gaan!!

      /   Reply  / 
  4. van Rossum

    Helaas wordt de vraag in de titel niet echt beantwoord na het lezen van dit kort artikel met alleen maar een referering naar het wetboek in Frankrijk. Wij zijn nu eenmaal Nederlanders.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>