Vrouwen strijken steeds minder en mannen doen het ook niet meer

StrijkenMannen

Er is een revolutie gaande in de categorie huis-tuin-keuken. Voor het eerst is het aantal vrouwen dat een strijk­ijzer ter hand neemt gezakt tot onder de 50%. Zo blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel. 1350 Vlamingen tussen de 18 en 75 jaar hielden daarvoor een dagboek bij en die gegevens werden dan vergeleken met 1999 en 2004.

De mannen nemen al dat strijkwerk niet over. Het wordt steeds vaker uitbesteed via dienstencheques of de kreuken blijven zitten. De zakdoeken, die strijkt u wellicht al niet meer – al dat deed uw mama dat ongetwijfeld wel vroeger. De T-shirts? Veel kans dat u ze óók niet meer strijkt. Strijken sterft een stille dood als huishoudelijk karwei.

“De vaste patronen in ons dagelijkse leven veranderen eigenlijk niet zo snel”, zegt socioloog Theun Pieter Van Tienoven van de onderzoeksgroep TOR van de VUB. “Dat maakt het net zo opmerkelijk dat strijken wél zo fel terugvalt.”

In 1999 streken 62% vrouwen gemiddeld 1 uur en 18 minuten per week. Bij de laatste meting is dat gezakt tot 49% die gemiddeld 56 minuten strijkt. Vrouwen hebben er gewoon geen tijd meer voor, omdat ze veel meer werken dan voorheen. De daling tekent zich het duidelijkste af bij vrouwen die hard aan de carriere werken: in de leeftijdsgroep 25 tot 39 daalde het van 65% naar 42%.

En nee, de mannen het strijkwerk niet over. Ze streken in 1999 al niet en doen dat nu nog altijd niet. 1 op de 15 die het weleens doet en dan gemiddeld 4 minuten per week. “Van alle huishoudelijke taken is strijken het meest discriminerend: het is puur vrouwelijk werk”, vertelt Van Tienhoven.

Maar daar hebben vrouwen gelukkig geen oren meer naar. “Ik doe het zelf ook al jaren niet meer”, aldus de bekende Vlaamse styliste Lien Degol. “Voor 90% van je was is het ook niet nodig, als je wat strijkt met je handen. Alleen bij hemden of bij ongebruikte kleren die een week in een reiskoffer hebben gezeten is het écht nog nodig. Willen of niet, dan moet je strijken.”

Lees ook:Strijkt hij zijn eigen overhemd? Dan denkt hij vooral aan seks!
Lees ook:Mannen en vrouwen zijn op maandag op hun mooist
Lees ook:Ben je een vent? Dan strijk je dus je eigen overhemd!
Lees ook:Vrouwen tobben 1 maand per jaar over uiterlijkheden
Lees ook:Heren, de liefde van de vrouw gaat via de strijkplank!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>