Een optimist ligt beslist later in z’n kist

Hendrikje-van-Andel-500x408

Een van de belangrijkste onderwerpen in de wetenschap is de veroudering. Want als je die aan zou kunnen pakken, kun je tegelijkertijd de meeste ernstige ziektes ook genezen. Immers: kanker, hart- en vaat-ziektes en ook dementie zijn allemaal tekenen van slijtage van het menselijk lichaam. Erachter komen waarom het bij de ene al vroeg gebeurt en bij de andere persoon niet.

Zo is er een nieuw wereldrecord gevestigd in Almere: 50 eeuwelingen zijn daar met elkaar op de foto gegaan. Ze hebben niet alleen met elkaar gemeen dat ze de 100 zijn gepasseerd, maar ook dat ze nog altijd helder van geest zijn. De prestatie is goed voor een Guinness World Record.

De 100-plussers doen mee aan een onderzoek van het VUmc Alzheimercentrum, onder leiding van klinische genetica Henne Holstege. In Nederland zijn zo’n 2000 mannen en vrouwen van boven de 100, waarvan de helft nog helder van geest is. 250 van hen worden door Holstege intensief gevolgd en eigenlijk zijn het zeer ‘gemiddelde’ mensen. Ze zijn niet persé slank of sportief, volgden geen speciaal dieet of andere levenswijze, zoals niet roken en niet drinken.

Henne Holstege – VUmc Alzheimercentrum from Alzheimer Nederland on Vimeo.

“De meesten zijn van die wat stevige Hollanders, zeker niet mager. Deze mensen zijn wel opgegroeid zonder auto en doordat ze zo positief zijn ~maar nu speculeer ik~ zijn ze misschien meer geneigd om erop uit te trekken en hangen ze minder voor de televisie,” aldus Holstege in een artikel bij nrc.next.

Ze zien er wel vaak jonger uit dan je zou verwachten, terwijl hun levens zo’n beetje hetzelfde verlopen als die van hun overleden generatiegenoten. “Ze hebben allemaal de oorlog meegemaakt, ze hebben gemiddeld evenveel kinderen gekregen, ook bij hen zijn er kinderen overleden, ze zijn net zo vaak getrouwd en gescheiden.” Wat maakt hen dan wel anders, lees: boven de 100? “Alleen gaan ze anders om met tegenslagen. Ze zijn niet bij de pakken gaan neerzitten.”

Want dat lijkt voorlopige de grootste gemene deler. Een optimist gaat later in z’n kist. Holstege: “Dat hoor ik ook van buitenlandse collega’s die onderzoek naar 100-plussers doen. Het zijn positieve mensen. Ze scoren heel laag op depressie-ratings. Ze zeggen: ‘kijk niet naar de dag van gisteren, kijk naar morgen’.”

Optimisten zien kansen in het leven en grijpen die ook, terwijl pessimisten die kansen vaak niet grijpen omdat ze meteen aan het ergste denken. Deze cartoon van Owl Turd Comix legt het verschil pérfect uit.

Illustratie bovenaan: Hendrikje van Andel-Schipper was gezond van lijf en scherp van geest toen ze in 2005 op 115-jarige leeftijd overleed. Zij stelde na haar dood haar lichaam beschikbaar voor de wetenschap. Uitgebreid onderzoek, o.a. van Dr. Holstege, toont aan dat ook de levensduur van een gezond lichaam een grens kent, die hoogstwaarschijnlijk ligt bij het aantal actieve bloedstamcellen.

Lees ook:Snorgidsen voor mannen en vrouwen 50+, die nog wel willen euh… snorren
Lees ook:Naaktheid is slecht voor de carrière van zowel vrouwen als mannen
Lees ook:Beter spijt van iets dat je wél dan van iets dat je níet gedaan hebt in het leven
Lees ook:Waarom ook je relatie kouder aanvoelt in de winter
Lees ook:Koning Willem Alexander & Maxima vieren hun koperen huwelijk

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>