Naaktheid is slecht voor de carrière van zowel vrouwen als mannen

Wanneer je een carrièretijger bent of in elk geval graag verder wil komen in jouw niche, trap dan vooral niet in de val van de sexy verleidelijkheid.

Want je kunt wel denken dat dit helpt om ‘hogerop’ te komen, het tegenovergestelde is waar.

Letterlijk veel van jezelf laten zien maaktje in de ogen van anderen minder competent.

En dit geldt voor zowel vrouwen als mannen……

Zo blijkt uit onderzoek van professor Kurt Gray en zijn team van psychologen van de University of Maryland.

“We voerden 6 verschillende studies uit, waaruit naar voren kwam dat het uitdoen van een trui of het tonen van je lichaam op een andere manier, een grote invloed heeft op wat mensen over jouw intelligentieniveau denken.”

Het was al langer bekend dat een vrouwelijke decolleté mannen doet focussen op haar lichaam en minder op haar verstand. “Maar in tegenstelling tot vorige onderzoeken, stelden wij vast dat dit ook bij mannen het geval is”, zegt prof. Gray.

Onze geest valt te verdelen in handelen en ervaren. Handelen heeft te maken met de capaciteit om dingen te doen en te plannen, terwijl ervaring gaat over het vermogen om pijn, plezier en emoties te voelen.

“Het tonen van je blote huid heeft een effect op hoe we iemand zien. Wanneer je alleen focust op iemands aantrekkelijkheid, dan zie je hem of haar niet als een persoon die dingen doet en plant, maar meer als iemand die dingen ervaart.”

Volgens professor Gray komt dit omdat mensen de geest en het lichaam als 2 aparte dingen zien. Bovendien wordt het vermogen om te handelen meer gekoppeld aan de geest, terwijl het ervaren gelinkt is aan het lichaam.

Het is dus geen goed idee om weinig verhullend gekleed te gaan op de werkvloer, want dan leg je het accent op je lichaam en dus op het ervaren. Zo wordt je niet gezien als iemand die handelt of competent is en ook niet als een leidersfiguur.

Maar er zijn toch nog wel wat positieve aspecten verbonden aan het tonen van de naakte huid, al is dat meer op het relationele vlak. Men wordt namelijk gezien als gevoelig en kwetsbaar. “Uit een experiment bleek dat we de neiging hebben mensen die hun blote huid tonen te willen beschermen”, besluit dr. Gray.

Lees ook:Wil je een vent? Geef je bloot voor 40 procent!
Lees ook:Chocolade: zwart als de nacht, zoet als de liefde
Lees ook:Nieuwe John Gray: Venus is hot, Mars is cool
Lees ook:Mannen onzekerder over bleke huid dan vrouwen
Lees ook:De Gender Blender: bekijk het leven eens vanuit de andere sekse

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>