Door als midlifer veel te bewegen verklein je het risico op Alzheimer

Wie op middelbare leeftijd veel beweegt, plukt daar op latere leeftijd de vruchten van. Na een periode van gemiddeld 25 jaar zijn bij actieve mannen en vrouwen de cognitieve vaardigheden beter dan bij mensen die een inactief bestaan leidden.

Oftewel: gymnastiek voor het lichaam is tevens hersengymnastiek!

Zo blijkt uit een analyse van de gegevens van ruim 3000 Finse tweelingen door de universiteiten van Helsinki, Jyväskylä en Turku onderzochten. De studie bevestigt eerder onderzoek op dieren, die aantoonde dat beweging goed is voor de hersenen. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Alzheimer’s Disease.

Lichaamsbeweging, en dan actiever dan rustig wandelen, is goed voor met name het geheugen. Het is daarbij niet zo dat meer sporten per definitie beter is. Matige beweging volstaat

De tweelingen werden als groep als geheel onderzocht. Ook werden directe vergelijkingen gemaakt tussen tweelingen waarvan de ene helft actiever was dan de andere.

Volgens de wetenschappers heeft lichaamsbeweging te allen tijde cognitieve voordelen, ongeacht levensstijl of demografische kenmerken. Wie weinig beweegt tijdens zijn of haar middelbare jaren, loopt een duidelijk hoger risico op mentale aandoeningen, zoals dementie.

Lees ook:Gezinnen met een hond zijn actiever
Lees ook:Intelligente mannen blijven slanker en sterker
Lees ook:Mannen die vroeg vader worden, sterven gemiddeld eerder
Lees ook:Later baren betekent ook later aftakelen
Lees ook:‘Te laat’ geboren baby’s zijn slim

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>