‘Te laat’ geboren baby’s zijn slim

AnneGeddes76Baby’s die een week na de gemiddelde zwangerschapsduur van 40 weken geboren worden, hebben mogelijk beter ontwikkelde hersenen dan gemiddeld.

Zij halen gemiddeld hogere scores bij toetsen in vergelijking met kinderen die in week 39 of 40 geboren waren. Ook hebben eerstgenoemden 2,8% meer kans om hoogbegaafd te zijn en 3% minder kans op matige vaardigheden op mentaal gebied.

Zo blijkt uit onderzoek van de Northwestern University in Evanston na analyse van de geboorte- en educatiegegevens van 1,4 miljoen basis- en middelbare scholieren. De resultaten zijn gepubliceerd in JAMA Pediatrics.

Daarentegen kwam het vaker voor dat kinderen die laat geboren werden een afwijking hadden bij de geboorte, meestal als gevolg van een groter hoofdje. Zij hebben 2,1% meer kans op een lichamelijke handicap wanneer zij op een leeftijd zijn waarop zij naar school gaan.

De onderzoekers benadrukken dat zij enkel een associatie hebben gevonden tussen later geboren worden en hogere schoolprestaties, en geen directe oorzaak-gevolg relatie.

Lees ook:Eerst huisje-baantje-babietje en dan pas een boterbrief
Lees ook:Hoogopgeleide vrouwen en laagopgeleide mannen het vaakst kinderloos
Lees ook:Hoe Jezus Christus’ geboorte vandaag de dag de media zou beheersen
Lees ook:Oudere vaders verwekken veel vaker kinderen met geestesziektes
Lees ook:Koekoek hallo: baby wordt geboren met spiraaltje in de hand

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>