Lang zijn is toch voordeliger

TallAthleteLange mensen hebben een streepje voor wat betreft hun verschijning. Maar ze hebben nog meer voordelen. Zo ontwikkelen ze gedurende hun leven een beter ruimtelijk inzicht.

Bij het inschatten van afstanden in een donkere ruimte presteren lange mensen beter dan personen met een relatief kleine lichaamslengte. Dat komt waarschijnlijk omdat ze meer neerkijken op de objecten in hun omgeving en daardoor gedurende hun leven beter leren om afstanden in te schatten.

Dat blijkt uit onderzoek van Ohio State University, waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science Advances.

12 kleine (1.55 tot 1.65 meter) en 12 lange proefpersonen (1.75 tot 185 meter) namen in een zwak verlichte ruimte plaats op een stoel. Ze moesten allemaal naar een lichtgevende bal kijken, die op een willekeurige afstanden van 3 tot 20 meter werd geplaatst.

Vervolgens werd de bal weggehaald en kregen de deelnemers de opdracht om naar de plek te lopen waar ze dachten dat de bal had gelegen. De langere deelnemers bleken veel beter te kunnen inschatten op welke afstand van hun stoel de lichtgevende bal was geplaatst.

De onderzoekers vermoeden dat lange mensen afstanden beter kunnen inschatten door hun blikveld. Hun ogen bevinden zich verder van de grond, waardoor ze een beter zicht hebben op objecten om hen heen en de afstanden daartussen. “Ze kijken hun leven lang vanaf een hoger punt naar de grond”, verklaart hoofdonderzoekster Ten Leng Ooi op nieuwssite ScienceDaily.

Daardoor zouden lange mensen gedurende hun leven een beter gevoel voor ruimte ontwikkelen. Daar profiteren ze volgens Ooi waarschijnlijk van bij het sporten. “Mogelijk presteren lange atleten beter op het sportveld, vooral bij tennis of voetbal.”

Lees ook:Je komt me bekend voor, maar………
Lees ook:Mannen kunnen beter navigeren, omdat ze altijd op weg zijn naar seks
Lees ook:Mensen die altijd maar blij zijn, hebben plank voor de kop
Lees ook:Vrouwen herkennen levende wezens van verre, mannen bewegende
Lees ook:Vriendelijke reus (2.29 m) trouwt zijn mini (1.50) geliefde

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>