Mensen die altijd maar blij zijn, hebben plank voor de kop

pharrell-happy-shirtKen je ze: van die types die altijd maar blij, vrolijk en opgewekt doen? En dat jij je dan schuldig voelt, omdat je je ergert aan die positivio?

Dat laatste is volstrekt normaal.

Want hoe blijer iemand is, hoe slechter hij of zij is in het waarnemen van emoties bij anderen……

Zo blijkt uit een onderzoek onder 121 personen aan de University van Yale, waarover is gpubliceerd in PLOS ONE,

De proefpersonen moesten voor zichzelf inschatten hoe het gesteld is met hun empathisch vermogen. Daarna kregen ze video’s te zien waarin toespraken werden getoond. Sommige over negatieve issues, andere juist over positieve.

tegelijkertijd moesten de deelnemers aangeven hoe ze zichzelf voelden tijdens het kijken en luisteren naar de speeches, maar ook inschatten hoe de spreker van het filmpje zich voelde. Ter vergelijking was dit uiteraard ook aan degenen die de speech hielden gevraagd.

De mensen met de ‘blije persoonlijkheidstrek’ bleken slechter in het oppikken van negatieve gevoelens dan de anderen, maar konden een blije spreker wél beter inschatten. Eveneens bleek dat hoe blijer iemand is, hoe hoger die persoon zijn of haar eigen empathie inschatte, wat dus in werkelijkheid niet klopt.

Voortdurend opgewekte mensen werken ons dus niet zozeer op de zenuwen omdat we jaloers zijn. Het voelt voor anderen vaak als een ‘plank voor de kop’. Blije mensen kunnen de negatieve emoties van anderen moeilijk inschatten, waardoor de gesprekspartner zich niet gehoord voelt.

Lees ook:Lichaamshouding zegt meer dan gelaatsuitdrukking
Lees ook:Herken de lesbo: heterovrouwen hebben geen gaydar
Lees ook:Cocaïne vermindert empathisch vermogen
Lees ook:Slaapkwaliteit kan relatie maken of kraken
Lees ook:Maakt liefde blind? Neuh, maar verliefdheid wél!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>