Mannen lullen liever niet over seks- en plasproblemen

MaleFriendsNederlandse mannen vinden het knap lastig om persoonlijke kwesties met elkaar te delen. Zelfs over seks wordt veel minder (en zeker onpersoonlijker) gesproken dan vaak gedacht.

Wat de meeste mannen liever écht niet met hun vrienden in de kroeg bespreken, zijn hun lichamelijke ongemakken. Met name erectieproblemen, urineverlies en een afnemend libido zijn nog een groot taboe.

Dit en meer blijkt uit het nationaal taboe-onderzoek van TENA Men in samenwerking met Ruigrok NetPanel onder ruim 1000 mannen van 30 t/m 75 jaar.

Met elkaar praten mannen het liefst over sport, hun werk of het nieuws. Mannen praten liever niet over ongemakken, naar eigen zeggen vooral “omdat zij hier geen behoefte aan hebben”, maar ook omdat ze zich ervoor schamen of bang zijn dat het doorverteld wordt. “Maar iedereen krijgt hier mee te maken. Bij vrouwen zijn dit soort onderwerpen, zoals menstruatie, alleen veel beter bespreekbaar”, zegt Marjolijn van Mierlo van TENA Men. “Wanneer er meer openheid is, kunnen de oplossingen ook sneller gevonden worden.”

‘Gewone’ kroegpraat is voor mannen een stuk eenvoudiger dan de ingewikkelde en persoonlijke gespreksonderwerpen van een gemiddelde vriendinnenclub. Mannen staan liever wat luchtiger in het leven. Ze maken zich over veel zaken ook minder zorgen. Zo zijn ze niet bang voor achteruitgang van hun looks, maar hun leven gaat niet altijd over rozen.

Het blijkt namelijk ook dat mannen het uiten van hun emoties moeilijk vinden. Ook vinden ze dat ze harder moeten werken dan vrouwen. Work hard, play hard, zou je denken? Nee hoor, want de zin in seks wordt niet altijd beantwoord.

Wat maakt het leven van een man, volgens henzelf, zwaarder dan dat van een vrouw?

Top-5
1. Moeite om emoties te uiten
2. De zin in seks wordt niet altijd beantwoord
3. Moeten meer en harder werken dan vrouwen
4. Vrouwen maken het leven van mannen onnodig complex
5. Gevoel van eindverantwoordelijkheid voor het gezin voelt als een last op hun schouders

Mannen voelen zich ondanks hun soms lichamelijke ongemakken wél fit. 38% voelt zich zelfs beter dan bij zijn leeftijd zou horen. Ze maken zich wel zorgen om de achteruitgang en daardoor stellen ze een bezoek aan de dokter ook zo lang mogelijk uit. 36% probeert lichamelijke klachten, zoals erectieproblemen of ongewenst urineverlies, te negeren in de hoop dat het vanzelf over gaat.

“Dat is niet verstandig want urineverlies kan ook een signaal zijn van bijvoorbeeld prostaatkanker. Mannen doen er dus goed aan om dit bespreekbaar te maken met hun huisarts en zich te laten adviseren,” aldus Van Mierlo.

Mannen gaan als een sneltrein door het leven, maar zij zouden liever veel meer willen genieten van momenten. Meer ‘in het nu leven’, wordt door 43% als eigen verbeterpunt gezien. Ook zouden ze geduldiger (34%) en tja: ook wel opener (26%) willen zijn.

Lees ook:Vrouwen komen liever rond dan klaar
Lees ook:De top tien van zaken waar vrouwen in een relatie over liegen
Lees ook:7 dingen waar mannen gelukkig van worden in een relatie, ook al zeggen ze het niet
Lees ook:Is seks verplicht als je getrouwd bent?
Lees ook:50′ers onzeker tussen de lakens

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>