Decemberblues: eenzaamheid is dodelijk

EenzaamheidZe zeggen weleens dat verveling ‘dodelijk’kan zijn, maar het is de eenzaamheid die het em doet. In negatieve zin dan.

Het wordt niet voor niks ‘de lepra van het westen‘ genoemd’. Eenzaamheid verhoogt bij mensen het risico op infecties.

De witte bloedcellen die hiertegen moeten vechten veranderen bij eenzaamheid……

Dat blijkt uit onderzoek van verschillende Amerikaanse universiteiten, dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Het team onderzocht 141 volwassenen, waarvan er 36 waren aangemerkt als chronisch eenzaam. Tegelijkertijd keken ze naar de genexpressie van hun witte bloedcellen, die een belangrijke rol in het immuunsystee tegen o.a. virussen en bacteriën.

Bij de 36 chronisch eenzame proefpersonen bleek het patroon van de genexpressie in de witte bloedcellen af te wijken. De genen wapenen zich wel tegen potentiële bacteriële infecties, maar onvoldoende tegen virale.

De correlatie tussen eenzaamheid en ontstekingsgevoeligheid bleek aan het begin van de studie even concreet als aan het einde ervan, een jaar later.

Het is bijna december, voor vele een feestmaand, maar voor eenzame mensen letterlijk én figuurlijk de donkerste tijd van het jaar. Kom dus uit je luie zetel en niet alleen om boodschappen te doen. Maar ga langs bij die ene eenzame gehandicapte in jouw buurt of de oudere vrouw verderop die maar zo weinig visite krijgt.

Lees ook:Zieke mensen zijn goed voor je gezondheid
Lees ook:Eenzaamheid is besmettelijk
Lees ook:Sportschoolmannen zijn watjes
Lees ook:Testosteronbommen zijn in werkelijkheid watjes
Lees ook:1 tongzoen = uitwisseling van 80 miljoen bacteriën

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>