Linkshandigen zijn niet slimmer, creatiever of handiger, edoch…..

lefthand6In alle menselijke populaties is er altijd een minderheid die linkshandig is. Er wordt vaak aangenomen dat dit verschil in handvoorkeur ook andere eigenschappen weerspiegelt maar welke zijn dat dan?

Niet links- of rechtshandigheid op zich, maar de sterkte van handvoorkeur heeft een relatie met bepaalde eigenschappen zoals creativiteit en gezondheid.

Zo blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met het Weekend van de Wetenschap onder 30.000 mensen van 5 t/m 95 jaar, waarvan de uitkomsten staan op helpeenhandje.nl.

Er werden allerlei mythes en aannames over links- en rechtshandigen geanalyseerd. Linkshandigen zouden meer gezondheidsproblemen hebben (waardoor zij in de loop van de evolutie de minderheid zijn geworden), maar creatiever en beter in gevechten zijn (waardoor linkshandigheid in de loop van de evolutie toch is blijven bestaan). De verrassende uitkomst: deze mythes worden niet bevestigd. Het onderzoek levert daarbij een aantal nieuwe inzichten op.

Hoe minder voorkeur voor rechts of links, hoe groter de verschillen, zo blijkt. Mensen met een zwakke handvoorkeur (die sommige taken liever met links doen en andere met rechts) zijn wat creatiever, agressiever en hebben vaker allergieën dan mensen met een sterke voorkeur. Daarnaast zijn zij vaker dyslectisch en hebben gemiddeld wat minder (klein-)kinderen dan mensen die overwegend dingen met dezelfde hand doen.

Opvallend was verder dat iets meer dan de helft van de deelnemers aan het RuG-onderzoek linkshandig is, terwijl van alle Nederlanders slechts 10% linkshandig is. Het onderwerp leeft dus sterk bij linkshandigen, die blijkbaar vinden dat ze buitenbeentjes zijn of als zodanig gezien worden.

De uitkomst van het onderzoek neemt niet weg dat veel linkshandigen in het dagelijks leven tegen specifieke problemen oplopen, aangezien onze maatschappij veelal is ingericht voor rechtshandigen. Denk daarbij aan de draaiing van keukenkastdeurtjes en scharen.

Nederlandse linkshandigen:
Paul de Leeuw
Johan Cruijff
Willem van Hanegem
Hans van Breukelen
John de Mol
Paskal Jakobsen (van Bløf)
Kasper van Kooten (van Bløf)

Illustratie: van de laatste 7 Amerikaanse presidenten, waren er 5 linkshandig. Ook Barack Obama dus. Zijn linkshandigheid heeft er sinds 2009 voor gezorgd dat er meer bekendheid kwam rondom dit issue.

Internationale linkshandigen:
Leonardo da Vinci
Albert Einstein
Beethoven
Picasso
Diego Armando Maradonna
Lionel Mesi
Barack Obama
Bill Gates
Tom Cruise
Phill Collins (Genesis en van zichzelf)
Kurt Cobain (Nirvana)
Judy Garland
Paul McCartney (The Beatles, Wings)
Ringo Starr
Lou Rawls
Marilyn Monroe
Jimmy Connors (Tennisser)
John McEnroe (Tennisser)
Monica Seles (Tennister)
Julia Roberts (Actrice)
Jerry Seinfeld (Comedian)

Linkshandigen op Facebook

Het Linkshandig Universum

Lees ook:Linkshandigen hebben een korter lontje
Lees ook:Liefde van Michelle & Barack Obama wordt speelfilm
Lees ook:Het gonst van de geruchten over affaire Obama & Beyoncé
Lees ook:Magazine voor mooie rooien en hun liefhebbers
Lees ook:Dochter Obama ten huwelijk gevraagd met 150 stuks vee

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>