Bij strelen voelt de huid van de ander altijd zachter

StrelenWanneer mensen elkaar strelen beoordelen ze de huid van de ander als zachter dan die van zichzelf. Met name als ze diegene zeer langzaam en liefkozend strelen.

Of de huid van de ander ook echt zachter is, heeft geen invloed op die ervaring……

Zo blijkt uit een nieuwe studie van onderzoekers van het University College in Londen, waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Cell.

133 personen voerden 6 verschillende streeltesten uit. Ze moesten bijvoorbeeld over de handen en armen van andere deelnemers aaien en aangeven hoe zacht ze de huid vonden aanvoelen.

Bij het laatste experiment werden hun handen door een onderzoeker beetgepakt en langs de huid van een andere deelnemers gewreven, zodat ze zelf geen streelbeweging hoefden te maken. Opvallend genoeg hadden de proefpersonen toen niet langer het idee dat de huid van de ander zachter was dan hun eigen huid.

Volgens de wetenschappers suggereren de bevindingen dat de ‘zachtheidsillusie’ bij strelingen in de loop der evolutie is ontstaan om lichamelijk contact te bevorderen.

“We hebben ontdekt dat de illusie het sterkste is als de strelingen opzettelijk worden uitgevoerd en zijn afgestemd op een systeem in de huid dat is gespecialiseerd om geaffectioneerde aanrakingen te ontvangen”, aldus onderzoekster Antje Gentsch op nieuwssite EurekAlert.

Uit eerdere wetenschappelijke studies is al gebleken dat aanrakingen van groot belang zijn voor mensen, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van te vroeg geboren baby’s. Het is voor het eerst dat zo duidelijk uit onderzoek blijft dat strelingen niet alleen profijt opleveren voor de ontvanger, maar ook voor degene die streelt.

Lees ook:Kleffe stellen irritant? Ze zijn juist uitstekend voor ons humeur!
Lees ook:Ontdek tot welk knuffeltype jij behoort
Lees ook:Een knuffel op doktersadvies
Lees ook:Handen verraden de echte leeftijd van vrouwen
Lees ook:Dit zegt ‘haar scheiding’ over haar

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>