Onbaatzuchtigheid is pas sexy

altruismHet is duidelijk: we leven in een crisistijd, we moeten bezuinigen, de vastgoed-, pensioen-, bouw- en bankbonzen zijn voor geen meter de vertrouwen en men is anno 2013 gevoelig voor altruïsme.

Sterker nog: aardig en vrijgevig zijn is het nieuwe sexy……..

Dat blijkt uit de studie ‘Altruïsm is sexy’ van de Universiteiten van Nottingham en Liverpool.

Zij ondervroegen 32 vrouwen en 35 mannen en boden hen o.a. lijsten aan met (karakter)eigenschappen en voorkeuren van sekspartners zowel als partners voor een serieuze relatie.

Daarbij werden kwalificaties gehanteerd als ‘doet boodschappen voor zijn/haar buurman’, ‘zorgt voor een ziek familielid’ of ‘doet vrijwilligerswerk’, maar ook neutralere zaken zoals de voorkeur voor bepaald eten.

Het blijkt dat behulpzame en onbaatzuchtige mensen door zowel mannen als vrouwen als zeer aantrekkelijk worden gezien voor een bestendige relatie. Bij potentiële kortstondige affaires doet dat er minder toe.

Dr. Freya Harrison licht toe: “In eerste instantie zou je denken; hij of zij besteedt wel erg veel tijd aan dat zieke familielid of buurvrouw. Maar we weten nu dat het die potentiële partner evolutionair ‘fit’ doet lijken. Dat kan zijn omdat mensen denken dat ze wellicht het altruïstische gen zullen doorgeven aan hun nageslacht.”

Onduidelijk is nog weten of behulpzaamheid maakt dat iemand overkomt als een goede vader of moeder die een goede bijdrage kan leveren aan de opvoeding van eventuele kinderen of heel basaal als iemand met goede genen die gezonde kinderen voortbrengt. “De energie en het vermogen hebben om anderen te helpen lijken tekenen van kracht”, benadrukt Dr. Harrison, “maar het kan net zo goed alleen buitenkant zijn.”

Het is net als in de dierenwereld. Als een aap veel op rug van anderen krabt, wil hij of zij zelf ook graag gekrabt worden of daarvoor iets anders ontvangen. Altruïsme heeft ~heel ontnuchterend~ meestal ook een dubbele agenda en zeker als iemand er goed mee voor de dag wil komen.

Lees ook:Religieus opgevoede kinderen zijn later bepaald geen engeltjes
Lees ook:Omgaan met zware drinker is ook slecht voor eigen gezondheid
Lees ook:De tevredenheid van de vrouw in een gezin is cruciaal voor de relatie
Lees ook:Een kwart van de Nederlanders vindt zijn schoonfamilie leuker dan de eigen
Lees ook:Korte zoen-cursus voor mannen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>