Religieus opgevoede kinderen zijn later bepaald geen engeltjes

angel-04

Tja, het is een wonderlijke timing dit nieuws, maar wetenschap doet een boekje open. Kinderen die religieus zijn opgevoed zijn gemener en egoïstischer dan zij die een niet-godsdienstige opvoeding genoten.

Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Chicago, die in Current Biology is verschenen. De wetenschappers onderzochten 1170 kinderen van 5 t/m 12 jaar oud uit Canada, China, Jordanië, Turkije, VS en Zuid-Afrika. 25% van hen werd christelijk opgevoed, 40% islamitisch en 30% zonder specifiek kerkelijk of levensbeschouwelijk stempel.

Kinderen die een uitgesproken religieuze opvoeding krijgen, zijn opmerkelijk gemener en egoïstischer dan kinderen die niet-religieus zijn. Ze blijken minder snel en gemakkelijk te delen met anderen. De religieus opgevoedenen zijn ook opvallend strenger en intoleranter tegenover kinderen of volwassenen die anders zijn of in hun ogen minder sociaal aanvaard gedrag vertonen

Opvallend aan de studie is dat de religieuze vaders en moeders bewust voor een dergelijke opvoeding kiezen, omdat ze denken dat dit er juist voor zorgt dat hun kinderen onbaatzuchtiger en altruïstischer worden. Er werden geen grote verschillen ontdekt tussen kinderen die christelijk dan wel zij die islamistisch zijn opgevoed.

Er blijkt wel een correlatie te zijn tussen leeftijd en altruïsme. Hoe ouder de niet-religieuze kinderen worden, hoe sneller ze geneigd zijn te delen. Hoe langer kinderen aan een christelijke of islamitische opvoeding worden blootgesteld, hoe minder snel ze dat geneigd zijn. Die laatste groep grijpt ook sneller naar geweld.

Lees ook:Intelligente mensen zijn trouwer
Lees ook:Onbaatzuchtigheid is pas sexy
Lees ook:Veel broers boven je? Grote kans dat je homo bent!
Lees ook:Relaties zijn stukken minder gezellig na de komst van kinderen
Lees ook:Gelovige mensen worden strontvervelend van alcohol

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Religieus opgevoede kinderen zijn later bepaald geen engeltjes

 1. Paul Delfgaauw

  Bovenstaand verhaal wordt twijfelachtig genoemd. Ik schreef vorig jaar dit blog erover:
  Zijn atheïstische kinderen guller en liever dan religieuze?

  https://godenenmensen.wordpress.com/2015/11/22/zijn-atheistische-kinderen-guller-en-liever-dan-religieuze/

  Conclusie:

  ‘Wat de wetenschappers ook over het hoofd zagen, waren de mogelijke culturele verschillen in hun steekproef: de kinderen kwamen uit Canada, Turkije, China, Jordaan, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Allemaal factoren die het gevonden verschil, dat toch al klein was, teniet kunnen doen. Eigenlijk kun je voorlopig maar één ding concluderen: dat elk kind is wel eens gul is. Met of zonder geloof.’

  ‘Het onderzoek zelf is niet slecht, want de gegevens van de 1170 kinderen zijn heus waardevol, maar conclusies over gulheid en een al dan niet religieuze opvoeding zijn hieruit niet te trekken. We beoordelen de claim daarom als ‘twijfelachtig’.’

    /   Reply  / 
 2. Relatie in beeld

  Ik weet niet of dit te maken heeft met de religie..

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>