Alleen wonenden hebben vaker een burn-out

Burn-outBij burn-out patiënten denken we vooral aan mensen die alles moeten combineren: gezin, druk huishouden, baan etcetera.

Maar dat beeld klopt niet.

Mensen die alleen wonen zonder partner en zonder kinderen lopen vaker vast……..

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

1 op de 6 alleen wonende werknemers kampte vorig jaar met burn-out klachten. Van de werknemers met een partner en kinderen zegt 1 op de 9 gevoelens van onder meer vermoeidheid en emotionele uitputting te ervaren.

Ook werkende alleenstaande ouders en werknemers met een partner, maar zonder kinderen hebben minder vaak burn-outklachten dan alleenstaanden. In deze groepen was 1 op de 7 in 2011 opgebrand.

Verder blijken burn-outklachten vaker voor te komen bij werknemers met hoge werkdruk en weinig sociale steun. 4 op de 10 werkenden hebben naar eigen zeggen te maken met hoge werkdruk. Bijna een kwart van hen heeft burn-outklachten, van werknemers met een lage werkdruk gaat dit om slechts 7%.

Weinig steun collega’s
Van de werknemers die vinden dat ze weinig hulp krijgen van collega’s en leidinggevenden om iets gedaan te krijgen, zegt 37 procent burn-outproblemen te ervaren. Van de groep die wel steun ervaart, is dit maar 11 procent. Een grote meerderheid van de werknemers voelt zich echter wel gesteund op het werk.

Ook de mate van zelfstandigheid in het werk heeft invloed. Van de mensen die minder te zeggen hebben in hun baan kampt 16% met burn-outklachten, van de mensen met veel zeggenschap is dit 10%.

In 2008 steeg het percentage werknemers met burn-outklachten. Sindsdien is dat cijfer ongeveer gelijk gebleven met zo’n 900.000 per jaar.

Lees ook:Collega’s vormen de storendste factor op de werkvloer
Lees ook:Hoogopgeleiden rond de 45 jaar met partner en kids zijn het allergelukkigst!
Lees ook:Kantoorliefdes
Lees ook:Liefde op de werkvloer zorgt voor gedonder
Lees ook:Zo ziet flirten op de werkvloer eruit!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>