Verliefde zielen verliezen hun verstand

De roze bril tijdens verliefdheid is niet voor niets door Moeder Natuur ontworpen.

Want die maakt je minder kritisch op de man of vrouw waar je die overrompelende gevoelens voor hebt en zorgt er dus voor dat je zijn of haar minpuntjes voorlopig niet ziet.

Deze verkleurde blik is ook belangrijk om het begin van een relatie op te starten en hoe langer je de roze bril op je neus houdt, hoe langer alles ‘rozegeur en maneschijn’kan zijn.

Maar tja: elk voordeel heeft zijn nadeel. Liefde (lees verliefdheid) maakt namelijk ook stekeblind……..

Hoogleraar Evolutionaire psychologie Robin Dunbar, verbonden aan de universiteit van Oxford, toont aan dat je niet meer rationeel nadenkt als je verliefd bent. Die conclusie is gebaseerd op verschillende hersenexperimenten aan de University College of London. Hij analyseerde onder meer de MRI-scans van 17 proefpersonen die foto’s bekeken van hun geliefde.

Dunbar ontdekte dat wanneer mensen naar hun partner kijken, bepaalde zones in de hersenen niet meer normaal functioneren door het ‘roze bril’-fenomeen. De proefpersonen luisterden bijgevolg minder naar hun verstand, maar meer naar hun hart waardoor hun kritisch vermogen vervaagde.

“Je beslist onbewust dat je het meest geïnteresseerd bent in je geliefde en dat het rationele deel van je brein uitgeschakeld wordt”, aldus de professor.

Hij is er trouwens van overtuigd dat dit eigenaardige fenomeen noodzakelijk is omdat mannen en vrouwen anders te voorzichtig zouden zijn in de liefde, uit angst om gekwetst te worden.

Als mensen besluiten om er niet voor te gaan, dan krijgen ze nooit een relatie. Daarom schakelt het lichaam de prefrontale cortex uit. Hierdoor worden we minder voorzichtig, maar juist wat roekelozer.

Lees ook:Deze 9 gekke dingen gebeuren er als je ‘het echt te pakken hebt’
Lees ook:We zien onze geliefde mooier dan hij of zij echt is
Lees ook:Verliefde mensen vinden elkaar echt het aller mooiste!
Lees ook:Hoe verliefdheid liefde wordt. Of niet
Lees ook:10 oranje waarschuwingslichten als je de roze bril hebt afgezet

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Verliefde zielen verliezen hun verstand

  1. Pingback: Verliefdheid maakt echt blind: Estelle heeft niks gezien | Relatie

  2. Pingback: Verkering uit? Verander direct je wachtwoord! | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>