Paranoia naar onze partner en vrienden toe

Terwijl je eigenlijk wel weet dat je partner 100% betrouwbaar is, kun je het toch niet laten om ~als hij even naar het toilet is~ stiekem even in zijn smartphone te koekeloeren.

Of: eigenlijk heb je geen zin in die vriendenclub vanavond, maar je gaat toch, omdat je bang bent dat ze anders over jou gaan zitten roddelen.

Herkenbaar? Welkom in de 21ste eeuw: het tijdperk van de paranoia!

Zo weet professor Daniel Freeman van de University of Oxford en auteur van ‘Paranoia: The 21st Century Fear’.

Uit een recente enquête van hem onder 1200 mensen blijkt dat er bijna evenveel mensen lijden aan paranoia als aan depressiviteit. Bij velen is het van voorbijgaande aard, maar toch is 40% ervan overtuigd dat iedereen over hen roddelt. Verder heeft 20% dikwijls het gevoel in dit Big Brother-tijdperk dat ze bekeken of gevolgd worden, terwijl 5% zelfs vreest dat er een samenzwering bestaat tegen hen.

“Steeds meer hoogopgeleide vrouwen lijden aan paranoia”, beklemtoont de professor. “Vaak begint het met kleine angsten op het werk of vloeit het voort uit de voortdurende confrontatie met slecht nieuws. Dat kan bijvoorbeeld gaan om berichten over de stijgende werkloosheid of het hoge aantal scheidingen. Daardoor begint men te denken dat het binnenkort wel hun beurt zal zijn.”

Bovendien zijn er ook een aantal factoren die een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van ziekelijke achterdocht. Eén daarvan is een tekort aan slaap, waar meer vrouwen dan mannen mee te maken hebben. Dat maakt hen er vatbaarder voor.

Daarnaast verhoogt ook werkstress het risico op paranoia. “De arbeidsmarkt is tegenwoordig erg soepel en bijna niemand blijft voor altijd op dezelfde plek. Het gevolg is dat onze collega’s rivalen worden, waardoor de stress stijgt. We zien hen als potentiële bedreigingen en denken dat ze ons willen laten struikelen”, aldus Freeman.

Ten slotte spelen ook onze partner, vrienden en familie een grote rol. “Zij kunnen ons kwetsen en ontgoochelen, waardoor we het vertrouwen verliezen.” Het wantrouwen ten opzichte van de partner, waarbij je zijn gsm in de gaten houdt, is dus meestal het resultaat van een verstoorde relatie in het verleden.

Er zijn er verschillende manieren om los te komen van deze angsten. Mensen vonden hulp in meditatie, een kalmerende hobby of werkten aan hun zelfvertrouwen. ”Besteed ook aandacht aan de basisdingen van het leven: zorg ervoor dat je goed slaapt en eet, en drink minder alcohol”, zegt Freeman. Ten slotte is het ook belangrijk om over je angsten te praten met iemand die je vertrouwt. “Hoe beter je je voelt, hoe minder achterdochtig je bent”, besluit de professor.

Lees ook:Je partner is schadelijker voor je bloeddruk dan je baas!
Lees ook:Vrouw met dochter gaat sneller scheiden dan vrouw met zoon
Lees ook:10 redenen waarom mannen gek worden van hun vrouw
Lees ook:Echtscheidings-oorzaak nummero uno: zij heeft hoger inkomen dan hij
Lees ook:Mannen zijn boos als ze het op een zuipen zetten, vrouwen wórden er juist boos van

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>