Mannen van nu hebben helemaal geen midlife-crisis

mid-life-crisisHet is natuurlijk een stereotype: pappie komt boven de 40, ziet z’n wijkende haargrens en z’n bollende buikje en gaat vervolgens middels sportscholen, te jonge vrouwen en te dure auto’s of motoren enorm op zoek naar zichzelf.

Daarbij zijn eigen gezinnetje vergetend.

Dit beeld van de midlife-crisis gaat niet meer op………..

Dat zegt althans Carlo Strenger, professor psychologie aan de Tel Aviv University

Volgens hem is er in de huidige levensloop geen sprake meer van de midlife-crisis en genieten veel mensen op die leeftijd juist van een rijkgevuld leven.

De term midlife-crisis werd 40 jaar geleden gelanceerd door de psycholoog Elliot Jacques, die ervan uitging dat de levenskwaliteit vanaf 35 achteruit ging. De naderende ouderdom kon tot extreme reacties leiden.

Maar uit het onderzoek van Carlo Strenger blijkt dat de meeste mensen van middelbare leeftijd nu aangeven zich beter en gelukkiger te voelen dan toen ze 20 jaar jonger waren.

“Vandaag de dag hebben 40′ers en 50′ers geleerd om een aantal tegenslagen te verwerken en ze hebben meer over zichzelf en de wereld rondom hen geleerd,” merkt hij op.

“Daardoor kunnen ze prima inspelen op de mogelijkheden die de volgende fase in hun leven te biedt. Een 50′er heeft nog evenveel volwassen jaren voor de boeg dan hij achter de rug heeft. Dat is voor velen het moment om eindelijk te beginnen aan het droomproject dat ze altijd nog wilden. Bovendien hebben ze ook meer kans om die projecten te realiseren.”

Volgens Strenger gaat het verdwijnen van de midlife-crisis niet alleen op voor de westerse wereld, maar ook voor andere culturen.

Lees ook:Midlife-crisis nu reeds bij 35 jaar!
Lees ook:Drukke dertigers draaien reeds de midlife-crisis in
Lees ook:De quarterlife crisis: omdat er zoveel te kiezen valt
Lees ook:39 jaar is de gevaarlijkste leeftijd in een relatie
Lees ook:Midlife crisis

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>