Valentijnsdag gaat nog een week door op Holland Doc

practice-kit-1402Een bos rode rozen, een lief kaartje of een romantisch diner gekregen op Valentijnsdag?

Op Holland Doc 24 kun je er nog even van nagenieten.

Het kanaal pakt vanaf vandaag een week lang uit met documentaires over de hoge toppen en de diepe dalen die de liefde met zich mee brengt.

Verliefd, verloofd, getrouwd en gescheiden. In ‘Het geluk van Nederland: Waar bent u in de liefde?’ (VPRO, 2005) legt documentairemaakster Jorien van Nes een aantal stellen langs de lat van de liefde. Openhartig vertellen de koppels over hun overeenkomsten en verschillen, over het passionele begin, maar ook over de op handen zijnde scheiding die in sommige gevallen jaren later volgt.
Uitzending o.a. op zaterdag 15 februari om 18.50 uur

Puck is 79 jaar en al tientallen jaren weduwe. Ze ontmoet tijdens een dagtochtje de 87-jarige Jelle, die enkele jaren geleden ook zijn partner is verloren. In ‘Late Liefde’ (NCRV, 2006) volgt documentairemaker Frans Bromet het stel. Ze hebben allebei al het nodige meegemaakt, maar ondanks hun roerige liefdesverleden vallen ze voor elkaar. Maar ook liefde op leeftijd kent zijn problemen. Jelle wil wel samenwonen, maar Puck heeft een druk sociaal leven en vindt dit niet meer zo nodig.
Uitzending o.a. op zondag 16 februari om 22.18 uur

De wetenschap kan ons een handje helpen om ware liefde te vinden. Tenminste, dat blijkt in ‘Labyrint: Liefde die de pijn stilt en daten met DNA’ (VPRO/NTR, 2011). Het Zwitserse bedrijf Genepartners voorspelt op basis van DNA of je nieuwe liefde een ideale match is. Als je een verliefd brein onder de MRI-scan bekijkt, zie je dat dezelfde hersengebieden worden geactiveerd die ook bij drugsgebruik actief worden. Daarnaast is aangetoond dat je meer fysieke pijn kunt tolereren als je aan je liefje denkt.
Uitzending o.a. op maandag 17 februari om 21.22 uur

‘The DeVilles’ (Nicole Nielsen Horanyi, 2010) gaat over de ingewikkelde liefde tussen een Amerikaanse burlesque stripper en een punkrock zanger. Ze lijken allebei in een andere tijd te leven: zij is een soort Marilyn Monroe uit een jaren ’50 film, hij ziet er uit als de drummer uit een jaren ’90 band. Na een heftige relatie van 25 jaar, raakt het stel in een crisis. Hoe handhaven ze de onconventionele levensstijl die ze samen tijdens hun relatie hebben opgebouwd?
Uitzending o.a. op dinsdag 18 februari om 21.22 uur

In de eerste jaren van de oorlog waren er veel Nederlandse vrouwen die zich verloofden met een Duitse militair. Toen de documentaire ‘En de liefde zou de oorlog overwinnen’ (Human) in 1996 verscheen, vierden de huwelijken die stand hebben gehouden hun gouden jubileum. Zo ook het huwelijk van de ouders van filmmaakster Uta Schützendorf. Ze besluit het feest te filmen en het stilzwijgen van twee generaties Schützendorf te doorbreken.
Uitzending o.a. op woensdag 19 februari om 21.46 uur

‘Dal der zuchten’ (IKON, 2005) is een idyllisch portret van het dorpje Plan, gelegen in een vallei in de Spaanse Pyreneeën. Het dorpje heeft een groot probleem: er wonen maar weinig huwbare vrouwen. De mannen van het dorp plaatsen daarom in de jaren ’80 een collectieve contactadvertentie in de krant. Ze ontvangen stapels liefdesbrieven en honderden pasfoto’s. De mannen besluiten om een groot feest te organiseren onder de naam ‘Karavaan der Liefde’. Onder grote media-aandacht arriveren busladingen vrouwen in het dorpje, om hun potentiële huwelijkspartner te ontmoeten.
Uitzending o.a. op donderdag 20 februari om 21.29 uur

Lees ook:Biedt DNA-daten de oplossing voor zoekende singles?
Lees ook:KIJKEN: intieme bekentenissen van onder de dekens
Lees ook:Op naar Café de Liefde
Lees ook:Meer AOW voor stellen in een LAT-relatie
Lees ook:Liefde, (on-)veilige seks en baby’s van de NL manschappen in Indië

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>