Het ‘halo-effect’ onstaat reeds bij het hallo zeggen

bad-first-impressions‘You never get a second chance to make a first impression’, was de slogan voor een anti-roos shampoo van Head and Shoulders in een reclamespot van 1991.

Nu blijkt uit verschillende onderzoeken, dat de eerste indruk inderdaad bijna niet meer te overtreffen is.

In 2006 stelde een team psychologen van de Universiteit van Princeton (VS) vast dat we een tiende van een seconde hebben om een eerste indruk te maken.

De mensen vellen een oordeel over onze charme, vriendelijkheid, betrouwbaarheid, bekwaamheid en agressiviteit door slechts 100 milliseconden naar ons gezicht te kijken.

Uit deze studie blijkt ook dat een langere observatie van dezelfde gezichten de eerste indruk alleen nog maar versterkt.

Een veelgebruikte indeling van mensen in hokjes stoppen en daarnaar handelen staat bekend als het Halo (engel) en Horn (duivel) effect. Als iemand tot de eerste groep behoort, betekent dit dat je die persoon leuk vindt. Als je hem ziet aankomen merk je een positieve reactie bij jezelf. Als hij vragen heeft ben je bereid te helpen. En als hij een keer een fout maakt dan komt de gedachte ‘iedereen maakt wel eens een foutje’ op en kun je het gemakkelijk loslaten.

Daartegenover staat de Horn-categorie. Daarin zitten de mensen die in je allergiezone zitten. Je vindt ze gewoon niet leuk om mee samen te werken, het liefst ontwijk je ze en als ze een keer iets positiefs doen dan vergeet je dat snel weer.

Die indeling onstaat al in de eerste paar seconden nadat je iemand ontmoet hebt.

Wil je als ondernemer, zelfstandige, werkzoekende of in je privé-leven een goede indruk maken, moet je ervan bewust zijn dat je maar 1 kans hebt. En die mogelijkheid kan je maar beter goed leren gebruiken.

Lees ook:Jonge mensen vinden reislustig zijn super sexy
Lees ook:Hoge wenkbrauwen en jukbeenderen geven je een goede eerste indruk
Lees ook:Wie zijn billen brandt…
Lees ook:‘Tinderend’ door het echte leven
Lees ook:Mannen over vrouwen: als je haar maar goed zit!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>