Mannen en vrouwen moeten behoorlijk aan elkaars ‘kantoorhumor’ wennen

Qua humor is er verschil tussen mannen en vrouwen.

We schreven eerder over onderzoek waaruit bleek, dat mannen humor gebruiken om mee te strijden en vrouwen juist om mee te verenigen.

Logisch dat de kantoorhumor dan ook verschilt……..

Judith Baxter, een Briste taalonderzoekster, bestudeerde het taalgebruik van mannen en vrouwen tijdens vergaderingen in 7 grote bedrijven. Van de 14 onderzochte vergaderingen werden er 7 door een vrouw geleid en 7 door een man.

80% van de grappen die door de mannen werd gemaakt, betrof gevatte opmerkingen; 90% daarvan werd positief ontvangen, meestal met gelach.

Vrouwen bleken daarentegen in 70% van de gevallen grappen te maken met zelfspot; minimaal 80% daarvan werd juist niet positief ontvangen, namelijk met een stilte.

De pijnlijke uitkomst heeft, zo stelt Baxter in de krant The Guardian, te maken met het gegeven dat grappen onder mannen deel uitmaken van hun groepscultuur. Leidinggevenden gebruiken het als managementinstrument naar andere mannen; grappende ondergeschikten laten zien dat ze wel degelijk op niveau durven meepraten met de baas.

Vrouwen voelen dat aan en kiezen daarom voor de veilige weg: grappen die henzelf relativeren.

Maar mannen hebben daar moeite mee. Ze zijn het sowieso niet gewend in hun clubcultuur dat vrouwen humor actief gebruiken. Volgens Baxter zouden vrouwen daarom beter een voorzichtige start kunnen maken met het maken van gevatte grapjes in een informele setting. Bijvoorbeeld helemaal aan het begin of einde van de vergadering, of tijdens een koffiepauze of bij het passeren van een collega in de gang.

Het is al uit de vorige eeuw, maar ik kan niet nalaten hier een stukje Jiskefets ‘Debiteuren, Crediteuren’ aan vast te plakken. Juffrouw Jannie tussen de andere grijze kantoorklerken…

Lees ook:Hebben mannen meer humor?
Lees ook:Knuffelhormoon bestáát en werkt ook nog
Lees ook:Lachen is belangrijker dan seks
Lees ook:Niks vergeven en vergeten, ruzie maken redt een relatie!
Lees ook:Zo ziet ‘vader- & moeder-seks’ eruit

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>