Waardoor de bom ploft tijdens de feestdagen

christmas-6

‘Vrede op aarde’ is in veel families eigenlijk alleen nog een kwestie van ‘vreten op aarde’. En daarbij de nodige alcoholische versnaperingen. Vaak ploffen er daarom ook bommen aan het kerstdiner met bloedverwanten en aanhang.

“De feestdagen zijn voor veel families geen gemakkelijke tijd…..”

Aldus prof. dr. Dirk De Wachter, psychiater-psychotherapeut aan de KU Leuven vandaag in Het Laatste Nieuws.

Mensen hebben heel wat aan hun hoofd. Het huis op orde krijgen, zorgen dat er pakjes onder de kerstboom liggen, dat er eten op tafel staat… En daarnaast komen er ook nog eens mensen over de vloer die je misschien liever niet ziet. ”Die verplichte ontmoetingen tussen bepaalde familieleden zorgen voor heel wat spanningen en frustraties”, aldus de professor.

Maar waarom raken mensen vaak zo gefrustreerd door hun eigen familieleden? Volgens wetenschappers kunnen er een aantal mechanismen aan de basis liggen van dit verschijnsel. Zo storen we ons enerzijds aan kleine verschillen. Familieleden hebben onderling immers veel overlappende kenmerken. Ze zijn vaak in dezelfde omgeving opgegroeid en opgevoed, hebben dezelfde waarden meegekregen. Maar omdat ze zo gelijkend zijn, richten ze zich op de verschillen. Eenmaal allemaal rond dezelfde tafel, mooi opgedoft en aan hetzelfde eten, gaan die verschillen extra hard opvallen en vooral irriteren.

Onderzoek heeft ook uitgewezen dat mensen zich extra spiegelen aan degenen die het dichtst bij hen staan: broers en zussen. Tijdens de jeugd zijn dat natuurlijk de personen waarmee ze de meeste conflicten en rivaliteit ondervinden, en dat blijkt niet zomaar te eindigen bij het volwassen worden. Er blijft de neiging om vroegere ruzies opnieuw boven te halen op bijeenkomsten als kerst, en dan vooral als familieleden elkaar niet zo heel vaak zien door het jaar heen.

En ten slotte bestaat er ook zoiets als sociale allergieën. Een kleine ergernis is niet zo erg, tenzij die vaak genoeg herhaald wordt. En aangezien de bijeenkomsten meestal niet bestaan uit een uurtje of 2, maar uit een lange avonden, kunnen irritaties post vatten. Samen met alcohol, veel gesuikerd en/of vet voedsel, iets te weinig slaap en een gebrek aan beweging, is dat de ideale mix om te exploderen.

“De feestdagen zijn echt niet het moment om problemen binnen de familie op te lossen”, zegt Prof. de Wachter. “Ik zie het als een soort wapenstilstand, een sperperiode voor de familie. Probeer het vredelievend te houden en confrontatie uit de weg gaan tot pakweg Driekoningen aanbreekt. Als je maar een keer per jaar op je tanden bijt, doe het dan tijdens de feestdagen. De rest van het jaar is er altijd nog tijd genoeg om alles uit te praten.”

Lees ook:Veel seks tijdens de feestdagen kan je relatie redden!
Lees ook:Recessionista’s willen toch nieuwe kerst outfit
Lees ook:Feestdagen of Vreesdagen ?
Lees ook:Vriend(inn)en vormen eigenlijk de familie die je zelf kiest
Lees ook:4 op de 10 Nederlanders heeft mot met familie

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Waardoor de bom ploft tijdens de feestdagen

  1. Emmaüs

    Na de feestdagen krijgen wij altijd vele aanmeldingen, dit artikel geeft dit ook weer! Janneke van Emmaüs coaching

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>