Vriend(inn)en vormen eigenlijk de familie die je zelf kiest

friends-selfie-gifNet zoals dat gaat met het aangaan van erotische contacten of de zoektocht naar een partner, zijn onze vrienden ook niet ‘zomaar spontaan’ onze vrienden geworden.

Eerder bleek uit onderzoeken als dat niet alleen lifestyle, maar ook stemgeluid van vrienden en vriendinnen overeenkomsten heeft.

Opvallend zijn ook de genetische overeenkomsten.

Dat blijkt uit onderzoek door de University of van Californië onder 2000 proefpersonen, waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

De wetenschappers vergeleken de genen van bevriende personen met die van mensen die elkaar niet kenden.

Het aantal genvarianten dat overeenkomt bij vriend(inn)en is ongeveer even groot als bij verre familieleden die dezelfde bet-overgrootouders delen.

Vooral op het gebied van reukvermogen zijn er veel overeenkomsten.

Vrienden delen gemiddeld 1% van hun genvarianten, wat iets meer is dan gemiddeld.

“We kunnen op basis van genetische gegevens beter voorspellen of mensen bevriend zullen raken dan wanneer we zouden gokken”, aldus hoofdonderzoeker James Fowler.

Geuren spelen een belangrijke rol bij het al dan niet aangaan van contacten.

“Stel dat je erg van de geur van koffie houdt, dan ben je waarschijnlijk vaak te vinden op plaatsen waar mensen komen die daar ook van houden”, aldus Fowler op NPR News. “Dat zijn de plekken waar je vrienden maakt.”

De genen voor het immuunsysteem verschillen, net als bij partners, bij bevrienden juist sterk.

“Als een vriend, vriendin of partner een weerstand heeft tegen ziektes waar jij juist bevattelijk voor bent, zullen ze elkaar immers niet snel besmetten. Deze verschillen bieden dus extra bescherming.”

Volgens Fowler is het goed mogelijk dat we onze vrienden onbewust selecteren op genetische overeenkomsten en verschillen. “In zekere zin vormen je vrienden de familie die je zelf uitkiest“, stelt hij.

Vrienden en/of vriendinnen zijn in onze tijd ook veel belangrijker dan in voorgaande generaties. We wonnen niet meer van onze geboorte tot dood in het zelfde dorp met onze familieleden allemaal in de buurt. De vriendinnengroep van vrouwen is zelf soms belangrijker dan de echtgeno(o)t(e).

Lees ook:Echte liefde zit in het DNA (en dat kun je ruiken)
Lees ook:Geliefden lijken op elkaar qua DNA
Lees ook:Met een echte vriend deel je lief, leed en lottowinst
Lees ook:Een partner die je van ver haalt is lekker. En goed voor het nageslacht!
Lees ook:Mens & hond vinden elkaar aardig vanwege dezelfde genen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>